Friday, October 16, 2009

Rukun Iman & Rukun Islam

hurm,ade seorang lecturer ngan tibe2 nye menanye kan soklan pasal rukun iman ngan rukun islam ms kelas ptg td..masing2 cm terkulat2 nk jwb..perhatian okeyy,bknnye masing2 x tahu ape itu rukun iman and ape itu rukun islam tp masing2 dah x igt susunan rukun iman & rukun islam tuh..aku percaye ramai lg yg kt luar sane yg same jer cm kite2 ptg td..jd nye skrg aku mengambil kesempatan yg ade ni tk btau ape 6 perkara dalam rukun iman dan ape 5 perkara dalam rukun islam..same2 kite muhasabah diri okeyy kawan2..kite baiki diri masing2.. (^0^)

RUKUN IMAN

Beriman kepada ALLAH swt
Beriman kepada malaikat
Beriman kepada kitab
Beriman kepada rasul
Beriman kepada hari qiamat
Beriman kepada qada' dan qadar

RUKUN ISLAM

Mengucap dua kalimah syahadat
Sembahyang lima waktu
Berpuasa sebulan di bulan ramadhan
Menunaikan haji ke Baitullah
Menunaikan zakat

sila klik

*sbnrnye cm ragu2 ngan susunan rukun islam nih sbb bile di-google2 ade susunan laen yg kuar n aku tlh mengambil inisiatif utk bace di sini..sila click okeyy..minta ampun kalo ade tersalah bahase or tersalah ape2 okey..sile la memberi teguran :)

okey yer kwn2...sila ambil perhatian n amik iktibar

pasal rukun negara nnti pulak ek..haha..

salam,

3 comments:

misz_cadbury said...

bgs bazilah..sok klo dia tny lg,ak org first angkt tgn nk jwb..pstu ak ckp bazilah y dh bgtau sy puan..ngee~~

PUTERI BONDA said...

Ak rasa zakat dulu baru haji kan????

BaziLah @ buzZy (^0^) said...

su - ko mmg pintar,tu yg ake ske sgt sbnrnye.:P

timah- tq utk keraguan..aku pon rs cenggitu,tp bile google2 ade kuar bermcm2 susunan..hmm,ko try bace sini k
http://www.amarrazali.com/archive/2006/04/30/keraguan-susunan-rukun-islam.html

 

Template by BloggerCandy.com