Monday, December 31, 2012

Kembali bekerja selepas cuti bersalin



Senyuman manis dari cik nur maryam safiyya buat semua :)
Rinduuuuuuunye ngan cik maryam ni.
Arini ari pertama bekerja. Last day in 2012,masuk office semula huhuhu
Ikutkan hati nk smbg jer smpi lepas new year, tp suami suruh kerja. Saving cuti utk emergency katanyeeee huhuhu

Fuhhhh fuhhhh berhabukkk blog nih hehee
Nanti byk mende nak cerita. Continue laterrrrrr!

p/s : gmbr kt atas gmbr cik maryam sebelum di cukur botak heheeeee.


Sunday, November 25, 2012

Ada duka dalam kegembiraan :(


saya sedihhhhhhhhhhhh
rantai emas yg ibu saya bagi dah hilang
rantai tuh sebenarnya hadiah arwah uwan pada ibu n ibu turunkan pada saya
lama sgt rantai tuh saya pakai, sejak kecik lagiiiiii
sedih wehhhhh
tak tahu hilang kt mana
tapi semua ni pon salah saya sendiri
masa admit hospital nak bersalin aritu nurse suruh tanggal rantai
saya yg pelupa ni, terlupa nak tanggal -___-
banyak sgt makan semut kot -__-
bila nurse tegur baru saya tanggalkan n simpan dalam purse bersama satu lagi rantai
dan terlupa plak nk cakap pada suami rantai tu dalam purse
dan yang paling geram dekat diri sendiri dah 2 minggu bersalin baru igt rantai!
teruknyeeeeee
itu pon sbb ternampak rantai yg satu tuh
satu rantai ada, yg rantai turun temurun tuh dah hilang!
sedih :(

hmmmm, dah berkira-kira nak menurunkan rantai tuh pada baby maryam dah
tapi xde rezeki baby maryam
.................
......................
.................................

Monday, November 12, 2012

Pengalaman Bersalin Baby Maryam Part 2


continue entry sebelum nih hehehe. tgk gmbr baby maryam tido dulu hehehe..

Tido mengiring, kaki bersilang, tangan kt dagu, mcm org besar huhu
Sebelum masuk labor room,tak sempat pon nak bermaaf-maafan ngan incik suami..actually bukan x sempat, tapi ada sikit rasa segannnn haha..sorry incik suami (^^,). Masuk2 je labour room, doktor2 terus setup CTG, cucuk sana cucuk sini huhuhu. then check VE sekali lagi, rupa2 nya dah bukak 6cm..Saya masuk LR lebih kurang pukul 6 ptg cmtu..Untuk pengetahuan semua, saya bersalin kt Hospital Tuanku Jaafar jer, government hospital so sebelum bersalin xdelah ngada2 nak request doktor perempuan sahaja tapi tup2 masa dalam LR, nurse tanye " Puan nak request doktor perempuan sahaja ke?" terus saya jawab yer :) Alhamdulillah dipermudahkan..jadi sepanjang saya bersalin, saya di kelilingi doktor2 dan nurse perempuan sahaja :)

Dan yang paling saya bersyukur sekali, suami ada di sisi sepanjang proses meneran tuh. Nurse cakap dengan saya suami sekali meneran hahaha. Tapi seriously cakap, suami betul2 bagi semangat dlm LR tuh,suami siap ckp " syg dah nmpk rambut baby, sikit lagi, sikit lagi " huhuhu.. rasanya kalau suami xde mungkin lama lagi lah saya dalam LR tuh..Terima kasih suami. I love you :)

Oh, bila dah bukak 6cm tuh, doktor terus pecahkan air ketuban / artificial rupture of membrane (ARM), dengan keluarkan air kencing (katanya boleh membantu utk meneran). tapi masa doktor keluarkan air kencing tuh, rasa nk meneran tuh sangat kuat..bila dah pecah air ketuban, air kencing dah keluar,contraction makin rasa sgt kuat. sakittttt wooo. tapi selawat byk2, tarik nafas panjang2 insyaALLAH rasa lega sikit kesakitan tuh walaupun lega sekejap saja..bila dah pecah air ketuban, doktor kata dah bukak 8cm..

Masa dalam LR, mcm2 ragam ada. korang akan dengar org kt partition sebelah punya jerit lah, doktor punya jerit lah huhuhu. saya sempat tnye nurse lagi " nurse agak2 saya berapa lama lagi ni, sakit ni nurse " hahaha. nurse siap pandang jam, tnye anak 1st ke , then cakap mungkin 4-5 jam lagi nih. gileee lama wehhhhh...

Kol 7.30, memang xleh nk tahan dah. ckp ngan nurse saya nak teran..suami, nurse, doktor semua bagi semangat suruh teran. x tahu lah berapa kali saya meneran hahaha. bila rasa sangat letih, suami, doktor dan nurse bagi semangat suruh teran semula..Alhamdulillah 7.48 mlm, baby maryam selamat di lahirkan :) rasa sangatttttttttttttt lega. suami terus bisik2 " baby maryam dah keluar sayang ".. Terasa sangat nikmat masa tuh, terasa segala penat lelah 9 bulan lebih, segala penat lelah meneran sangat berbaloi :)

Alhamdulillah saya berada dalam LR x lama, saya masuk pukul 6, pukul 7.48 baby maryam selamat keluar dari zon paling selesa nya huhuhu. Alhamdulillah proses kelahiran baby maryam di permudahkan ALLAH. mungkin berkat doa suami, ibu ayah, mummy abah, keluarga, kawan2 dan anda semua yang rajin baca blog ni :) Terima kasih semua!

Lepas selamat bersalin, keluarkan uri, tibalah saat utk proses menjahit, even terasa ngilu masa proses menjahit tuh, tapi sakit untuk bersalin mengatasi proses menjahit tuh hehehe.  Dan dalam otak masa tuh, pikir nak jumpa baby maryam dengan suami secepat mungkin :)

Pengalaman yang sangat2 bernilai..Sayangi dan hargai lah ibu masing2..

Baby Nur Maryam Safiyya Masa Berusia Seminggu :)

Baby : Nur Maryam Safiyya Binti Mohammad Izzat
Berat : 3.1 kg
Panjang : 51 cm
Cara kelahiran : Normal

Baby Maryam, ummi ngan abi love u (^^,)



Friday, November 9, 2012

Pengalaman Bersalin Baby Maryam


Alhamdulillah dah seminggu rupanya usia si kecik maryam safiyya kami
sekejap je masa berlalu
amik peluang nk update belog sementara baby maryam lena tido huhuhu

nak share dengan semua pengalaman bersalin saya
due date yang klinik bagi 1 Nov 2012
tapi 1hb tu baby maryam still sedap duduk dalam tummy hehehe
1 Nov tu saya pegilah KK utk check degupan jantung baby
31 Oct tu lepas asar ada keluar sikit lendir ngan darah
sikitttttt sangat tanda tuh
tak amik peduli sangat sebab xde rasa sakit pon
Masa pegi KK 1 Nov tu saya ckp lah ngan nurse pasal keluar darah tu
terus nurse buat kiraan contraction tuh
Dan nurse nasihat utk g hospital terus sbb katanya kekerapan contraction dah 2 kali dalam 10 minit dan setiap satu selama 25 saat.
Orang degil ni xnk g hospital sbb x sakit lagi tapi suami nasihat suruh pegi jgk
last2 pegi jgk hospital tp itu pon malam hahaha
masa dekat screening room doktor wat VE, katanya dh ada bukaan 2-3 cm, terus kena admit wad
sakit still belum rasa , alhamdulillah :)
jam 3-4 pagi dah ada rasa sakit sikit tapi saya still boleh tahan
Check VE masa waktu pagi doktor kata still 2-3 cm
sabar je lerrr haha
start pukul 9 cmtu, saya dah mula rasa contraction.setiap 10 minit ada 2-3 kali
dari 25 saat setiap satu, semakin meningkat pada 30 saat, pada 35 saat
tahan lagi tahan lagi tahan lagi
sampai lah pukul 5 ptg, tepon suami yang dah on the way ke hospital suh cpt
sbb dh x tahan, keluar air mata tahan sakit
suami sampai hospital still boleh buat lawak lagi hahaha
terasa hilang kebimbangan bila suami buat lawak cmtu
5.30 ckp ngan nurse, sy nk suh doktor check VE
doktor check kata dah 4 cm, tolak labour room kata doktor huhu
setengah jam saya tggu wheel chair utk ke labor room
tahan sakit dgn pegang tangan suami
kesian suami huhuhu
sampai labour room, VE sekali lg, dah 6 cm!
eh ehhhh panjang nye entry hahaha
sambung kemudian la, nk tgk baby maryam :)

baby maryam buat muka hihihi

gerammmmm betul ngan si kenit maryam ni

Monday, November 5, 2012

Alhamdulillah Selamat Bersalin :)



Hai semua, nama saya Nur Maryam Safiyya Binti Mohammad Izzat

:)

(^O^)
Alhamdulillah saya dah selamat bersalin
Selamat bersalin pada 2 Nov 2012
Selamat melahirkan seorang baby girl :)
baby girl u ollll hehehe

Pengalaman bersalin? nnti kita stori mori ok, nk cium baby hihi :)


Tuesday, October 30, 2012

Tak Puas Hati Dengan Maternity Leaves!


Salam buat semua. Hai semua! Saya masih belum bersalin hehehe. masih bekerja, tapi mood dah 50-50..

Arini, baru sibuk2 nak piker pasal cuti bersalin padahal due dah dekat and sebenarnya dah kira past due pon hahahaha. Kalau ikutkan Klinik Kesihatan arini patutnya di jangka bersalin tapi saya suka ikut tarikh klinik panel (1 Nov ni) hehehe..

Oh, apa yg saya tak puas hati sgt pasal maternity leaves ni??
Yang Pertama : saya igt tak termasuk off day ngan rest day tapi rupa nya termasuk sekali. Apehallll ni, kan weekend mmg cuti. It’s not fair! :D

Yang Kedua : dalam bulan Nov ngan Dec ni ada dua public holiday yg office saya amik (deepavali ngan Christmas) . saya tnye HR, public ni termsk sekali ke dlm maternity leaves. HR jwb ye! Pastu saya pikir maybe ada replacement kan, so dpt lah cuti lelame sket hehehe tp sayang berjuta kali sayang, xde replacement wehhhh. It’s not fair sekali lagi! Dah mmg kita entitle utk cuti tuh. So rugi lah saya kt situ… sabar je lah ngan Malaysian Labour Law ni………

Okeylah, malas ,membebel lagi, nk pass over keje huhuhu.
Doakan saya selamat bersalin yer :)

Tuesday, October 23, 2012

Mild Contraction? Macamana Contraction Sebenarnya?


Hai semua. Arini dah genap 39 minggu 1 hari hehehe. Masih gagah berjalan kehulu ke hilir kt opis ni. Baby masih selesa kt dalam mommy’s tummy :)

Tapiii, dah 2 hari ni since ahad malam aritu tido saya dah tak lena. 2-3 pagi, 4 pagi mesti terbangun. Kalau dulu terbangun sebab nak terkucil tapi kali ni sebab sakit di bahagian perut, bwk ke pinggang, bwk ke ari-ari. Kaki pon jadi mcm sedikit kebas2 sbb duk tahan sakit..Adakah itu contraction???

Memang lah belum kerap tp memamg sakit. Kdg2 terpikir sakit perut cherry berry ke nih. Mcm malam td, sbb dah sakit sgt saya bgn g tandas konon2 mcm nk poo pool ah. Tapi tak ponnnnn. Adakah itu contraction?

Tapiiii saya tahu itu bukan contraction sebenar (konon mcm tahu sgt :P). satu sebab dia dtg tak kerap dan even sakit pon xdelah sakit gila-gila..tp meleleh jgk lah air mata tahan sakit wuwuuuu. Kejut suami mntk tolong urutkan belakang. Lega sikit rasa. Tenkiu bebeh, love u muah muahhhh.

Jadi saya dengan bijaksana nye buat conclusion sendiri, yg itu semua adalah mild contraction hahaha. Betul ke ni korang? Grrrrr, blur hahahha..

Pada sesape yg tahu, boleh lah share yer :)



P/s : skrg kalau suami sakit perut pon, mesti tnye kt suami “contraction ke bebeh?” hehehe. tak memasal suami pon ade contraction :D

Monday, October 22, 2012

Lumiglow Membantu Kehamilan



Saya terbaca pasal lumiglow ni dari belog Dr.Zubaidi, beliau ada beri sedikit sebanyak pandangan beliau tentang LumiGlow nih, kata nya boleh membantu kehamilan
kalau sesape nak baca pasal Lumiglow yang boleh membantu kehamilan ni dengan lebih banyak dan detail bolehlah klik link ni
sebelum ni saya pon tak pernah dengar pasal lumiglow ni
cuma lepas dah kawen n peknen ni saya banyak baca kt page Dr.Zubaidi ni
mmg seronok baca blog Dr.Zubaidi nih, sbb byk info yg dia kongsikan dengan kita :)



p/s : mungkin pada sesiapa yg dah lama berkawen n belum di kurniakan zuriat bolehlah cuba produk ni,
apa salahnya mencuba kan :)

USAHA. DOA. TAWAKAL

Wednesday, October 17, 2012

wordless wednesday

Takde idea nak update apa :D
Kak emme suh update jgk hehehe
So ini lah hasilnya :P
I’m Expecting :)
Skrg dah 38 minggu 2 hari
Dup dap dup dapppppp


Ok itu aje. Babai hehe

Friday, October 12, 2012

Percubaan Pakai Kain Batik



Pengakuan hari ini : saya tak pandai pakai kain batik (maluuuu) hahaha
bila dah nak dekat due date, ibu selalu je pesan " belajar2 ngah pakai kain batik, kang bising nurse kt hospital tuh nnti..erm,saya xdelah risau pasal nurse tuh nk bising ke ape nnti sebenarnya apa yg saya takutkan sgt sbnrnye "TAKUT KAIN BATIK TU TERLOCOT JER NNTI! KANG SAYA KE MANA, KAIN BATIK TERTINGGAL KT BELAKANG " hahaha

Jadinya incik suami dengan semangatnya tolong google kan utk isteri nya cara-cara pakai kain batik. semangat suami ku! hehehe. tenkiu bebeh :) Antara tutorial yg kitorang tgk yg kt bawah ni laa, korang boleh lah klik jugak kalau korang pon termasuk dalam golongan 'cerdik pandai' ni hihihihi..Jangan malu segan, klik aje. Kang malu2 kucen skrg, kang takut ade kejadian termalu-malu kt hospital hehe

Kain Batik 1

Kain Batik 2 


Cehhhhh, saya ni ckp jer pandai. pas dah tgk tutorial nih, xdelah praktik kan pon hahaha. cuma ada satu weekend aritu jer saya try pakai kain batik. itu pon tak sampai setengah jam kot! rimas kt bahagian perut yg dah besar nih, rasa cm tak bernafas perut (ada jer alasan kan :D)

Doalah, kain batik saya terletak elok jer nnti ek :) ohhhh, kain batik tak penting mana pon, doakan saya dan baby selamat semuanya..less than one month to go, INSYAALLAH.........

Tuesday, October 9, 2012

Quick Update : Cuti Sakit & 37 Weeks Pregnancy

  • Semalam genaplah 37 minggu :)
  • Semalam jugak pegi klinik amik MC. Sbb nya sakit sgt dkt bhgn bwh ni. Doctor check, check, check pastu cakap baby's head dah move down into pelvis area/ dah 'engaged'. Doktor kata tggu masa je lah yer. erkkkk
  • Balik rumah, rehat.......
  • Bila doktor ckp, tggu masa jer skrg nih. dtglah keinsafan sket nk packing beg utk ke hospital. beg baby settle dah, beg mak nye belum settle lg. insaf sekejap jer. suami berkali-kali igtkan smlm, last2 packing jgk sket. mlm kang sambung sket lagi heeeeeee :P
  • arini better sikit dari semalam
  • okey got to go, nk settle keje dulu. nnti kesian bos.

Tuesday, October 2, 2012

Maternity Bra


agak malu dengan tajuk entry
maaflah saya suka betul malu ngan mende2 cmni haha
tp xpelah tebalkan muka hehe

mommy-to-be, mommies kt luar sana dah beli ke maternity bra?
saya dah beli! yeayyyy! hehe
tapi lom dapat lagi lah tapinye :D
semangat makcik ni membeli tau
pastu tamak haloba plak tuh beli sekali 5 terus hahaha
dah beli banyak2 pastu guna alasan xpe pasni boleh guna hihihi
sedap sket ati sendiri dan yg penting hati suami turut ceria hikhikhik :D

saya xde lah g shopping complex n beli brand yg mahal2 cm audrey tu ke apa ke
saya beli yg brand biasa ade kt mana2 online shop jer
senang sket online ni, SEMUA NYA DI HUJUNG JARI :)
yang penting duit dalam akaun haruslah ada huhu

saya beli brand Fabulous Mom Kelly's 
sebab saya beli 5 ketul bra jadi dapatlah harga RM25 seketul
kalau beli kurang dari 5, setiap satu RM25.90 :)
bagi saya ni dah kira murah la dari mana2 online shop yg lain
tapi x tahu lah kan kot2 ada tp saya terlepas pandang
Design pon comey2 weeeee
Walaupun maternity bra ni letaknya kt dalam baju, still jugak nk cari hok yg comey2 haha




comel kan huhu
haaaa yang lelaki jgn nak tenung lelame, kang rabun terus mata tuh
tapi kalau niat nak beli utk isteri xpe hehe

kalau korang berminat lehlah tgk Facebook Yusra's Closet

Kat Yusra's Closet ni ada jual2 mende2 lain jgk, breastpump ada, cooler bag ada,maternity ngan nursing wear ada..eh macam2 lagi lah ada...

saya pon tengah usha2 breastpump, kt sini pon mcm murah juge huhuhu
akan di fikirkan :)


oklah, selamat bershopping semua!




Monday, October 1, 2012

Ladies Stuffs







sumber ; Zalora
rasa nak bershopping online membuak-buak ;)
tapi sekarang cuci mata je lah dulu huhu
barang-barang baby dan persiapan utk bersalin haruslah di dahulukan 

Have a nice day ^^,


p/s : busy monday. ada FYE Stock Take

Thursday, September 27, 2012

Home Alone


Semalam suami ada trial di tempat kerja
Maka harus pergi bekerja lah
Tinggal lah si isteri keseorangan di rumah
Apa yg si isteri buat?

Sembahyang Maghrib dan Isyak
Mengaji
Golek ke kanan ke kiri di atas katil
Merajinkan diri lipat baju
Merajinkan diri basuh baju
Surfing internet
Kacau suami di tempat kerja! Hehe…
Chatting ngan suami (bukan chatting sgt pon, suami busyyyyyyyyyyyyy)
Tapi xpe ada love, love, love tuh terus gembira hahaha




Dah puas kacau suami ngan godek2 tenet
Terus rasa mengantuk di tahap maximum
Suami ckp tido dulu, terus tutup laptop, tutup lampu
Tidurrrrr terus, x sedar suami pulang pukul berapa -__-

Wednesday, September 26, 2012

Panggilan Untuk Suami Tercinta & Update Check Up



saya dan suami guna abang-sayang
kadang2 saya dan suami guna 'bebeh' hehe

korang pulak ??


Update : Pagi tadi check up : patut xyah amik darah tapi kena amik darah sbb badan panas, selsema pon tak baik lg, jadi jantung baby sgt laju plus kena refer doktor. Dan dan kena amik darah terus cuak sbb risau HB rendah dan mmg betul pon, dari 11.1 turun 10.9 hahaha. Amekawwwww sapa suh x makan ubat! Tp doctor kata semua ok, lung ok, throat ok, urine ok, berat naik pon ok, darah pon ok even turun sikit. Alhamdulillah.. Nurse ngan doctor risau saya ada denggi sbb badan panas..Doktor pesan no more hard works, bykkan rehat dan selamat bersalin… eh eh selamat bersalin? Grrrrrr~




Tuesday, September 25, 2012

Baby Bullet Food Blender From RM128 – Groupon Deals



Dah 5.15, dah sgt penat, takde mood nak koje.tggu masa balik je ni..bukak email, nmpk plak email dari GROUPON.. Ada deal terbaru, khas utk ibu-ibu yg tgh planning nak bagi solid foods utk babies, bakal2 ibu yg tak sabar nak beli pon boleh tgk dan beli hihihi..Mcm best je deal ni (tgk gmbr bwh ek)..try jgk cari review2 pasal Baby Bullet Blender nih tapi cm tak berapa byk ke saya yg dah malas nk google lelebih tak tahu la kan hehe. Korang boleh lah try google sendiri ok :)







Klik sini utk tgk Full Specification

Laman Web Baby Bullet

Nampak cam menarik kan :)

Tunggu apa lagi, belilah satu pastu tlg review ek hehehehe..



Shopping Di Twins Baby


Semalam pergi mencari kain bedung untuk si tecit
memula igt nak beli online aje tp tulah online tak boleh nk pegang2 huhu 
tgk2 kt MANJAKU Senawang xde pulak kain bedung
Tapi incik suami ckp ada kedai baby baru bukak kt senawang
Mak buyung apa lagi, terus bersemangat macam ape jer hahaha

Kedai yang baru bukak tu ialah Twins Baby





gambar semua kredit dari facebook Twins Baby

barangan baby kt sini cantik2, comel2, rambang gila tgk wehhhhh
Kain bedung pon ada, mmg comeyyy sgt kain bedung tuh
igt nak beli byk tp suami ckp JIMATTTT hehe

Sayang nya Twins Baby ni xde jual barang2 cm baju tu online huhu
Korang boleh pegi dekat outlet yg berhampiran
MACAM-MACAM ADA!

Nah tgklah laman web TWINS BABY 

Nanti nak pegi lagi hihihi

Monday, September 24, 2012

35 Weeks Pregnant


Your baby now weighs about 5.25 pounds / 2.4 kilograms and measures approximately 18 inches / 45 centimetres from head to toe. His elbow, foot or head may protrude from your stomach when he stretches and squirms about. Soon, as the wall of your uterus and your abdomen stretch thinner and let in more light, your baby will begin to develop daily activity cycles. 

This week, your little one is now sporting fingernails and has a fully developed pair of kidneys. His liver can also process some waste products. 

There's much less amniotic fluid and much more baby in your uterus, which has expanded to a thousand times its original size. You've probably put on between 25 and 30 pounds / 11 and 13.6 kilograms and your weight gain has hit its peak. Even your belly button has got bigger and has popped outward. You may be feeling breathless now that the top of your uterus is up under your ribs. Try getting down on all fours to take deeper breaths. Although the pressure on your bladder will make the bathroom your second home, don't drink any less water - your baby needs the fluids. But you may like to cut down on diuretic drinks such as tea and coffee, which will make you have to urinate even more often. 
sumber : babycenter



Arini 35 minggu sudah! Suami dah makin kerap cakap “ lagi sebulan sayang, lagi sebulan je, sayang takut tak? Nak baby keluar awal ke ape? “ huhuhu, tak tahu nak jawab camne. Smlm saya jwb, tanak baby keluar lg, saya masih nak rasa si tecit ni menendang, tumbuk2 perut saya :) yelah, walaupun selalu jer ngadu dgn suami pasal berat laaa, x larat nak bangun laa, kaki sakit laaa tapi bila si tecit ni aktif je dlm perut, saya sgt happy…hari-hari kena catat pergerakan baby, kalau hari bekerja, selalunya pukul 3-4 mesti dh cukup 10 pergerakan. Kalau hari minggu si tecit mls nk gerak kot, mungkin dia tahu ummi nye pon bercuti :)

Masa duk menaip entry ni pon, baby tendang-tendang, mungkin dia tahu tgh bercerita pasal dia hehehe

Ok, menjelang 35 minggu ni, apa yg saya dah buat n nak buat

-         Nama baby belum finalize lagi haha. Di sebabkan ktorg tak sure gender baby sbb tak double confirmkan dengan klinik lain jadi kitorg decide utk prepare nama baby boy and girl.. Nama utk baby girl insyaALLAH dah ada, untuk boy still blur sbb byk sgt nama best hehehe

-         Proses mendobi dah settle, tggl nak packing jer lagi :D

-         Barang2 mummy si baby byk lagi belum beli hahaha. Selamba badak jer saya ni…stokin nak cari dkt sox world nti, breast pump, maternity bra sume xde lagi kuang2..Maternity pad perlu ke ek? ke kalau saya pkai yg overnight wing nye pad dah memadai??

-         InsyaALLAH nak bersalin dekat Hospital Tunku Jaafar, Seremban..

-         Apa lagi apa lagi apa lagi..

-         Ohhhh, ibu dah suruh minum susu kambing. Haruslah cari nnti…


Tadi rasa macam byk mende nk kena buat, tp ni tetiba blur plak huhu…………

Friday, September 21, 2012

NeuroGain PB baik untuk ibu dan kandungan?



Hai semua. Arini nak share supplement tambahan yang saya makan semasa preggy nih. Masa saya disahkan preggy, mak mertua, biras2 suggest makan NeuroGain PB nih, tapi biasalah orang tak dengar cakap, orang degil makanya xdelah saya makan hahaha. Sebenarnya saya tak makan sbb saya igt NeuroGain PB nih sejenis susu, dengar jer NeuroGain PB saya dah terbayang susu kambing lah, susu lembu lah. Haha allergy betul kalau sebut susu sbb saya mmg tak suka susu..Maaf mummy tak ikut nasihat (Padahal MIL dah menyambut beratus-ratus baby dah mesti dia lagi tahu kan :D)


Korang semua pernah dengar dan tahu tak pasal NeuroGain PB ni?? Actually bukan susu pon, dia dalam capsules. Doktor pakar yang saya jumpa tuh ckp NeuroGain nih mcm sejenis minyak ikan laa (ke saya salah dengar masa tuh? Hihi) Tapi alhamdulillah berkesempatan jugak nak makan NeuroGain PB ni..Saya mula makan masa kandungan dah masuk 7 bulan dan dari apa yg saya baca sebenarnya NeuroGain ni mmg baik dan lagi bagus di makan masa 3 bulan terakhir sbb takut kalau makan dari awal kehamilan takut anak jd hyperactive tp saya tak tahu lah kebenaran nya, mungkin sesiapa yg dah pernah makan boleh share..

NeuroGain ni baik utk perkembangan otak baby dalam perut kita ni :) Moga anak umi dan abi jadi anak yang baik, cergas, lagi bijak pandai. Amin…Doktor pon cakap melalui kajian yg di buat, NeuroGain nih mmg bg kesan positif pada perkembangan otak bayi tp doctor pon ckp ni semua subjektif. Kita berikthiar, ALLAH yg tentukan semua :)  

Dan dan saya rasa Neurogain PB nih jgklah yg membantu HB saya naik ke 11 semula. Sbb bila baca-baca, NeuroGain PB ni pon baik utk preggy ladies yang ada unbalanced maternal diet..Mungkin NeuroGain nih sedikit sebanyak membantu lah kan..

Sebelum ni saya mmg makan ubat yg doctor kt Klinik Kesihatan tu kasi jer, takde supplement2 tambahan nih.Bila pergi pakar die suggestkan ini.. Doktor lebih tahu kan, ikutlah nasihat doctor walaupon kdg2 degil nk ikut kepala sendiri jer hehehe..

Pada sesiapa yang belum cuba, saya rasa bolehlah mencuba.. tp kalau rasa nk tnye doctor dulu lagi ok kot :) saya share saja huhuhu..ohhhhh, NeuroGain ni pon baik utk Breastfeeding mommies ngan NeuroGain utk kanak2 pon ada :)

Boleh klik sini, utk baca lebih lanjutttttt…

Have a nice day :)


Thursday, September 20, 2012

Doa Untuk Anak Dalam Kandungan

Sharing is caring
p/s : asyik igt arini jumaat jer :|

Wednesday, September 19, 2012

Mengidam Kuih Puteri Ayu


Gambar incik gugel yg punya


Hmmm,tertiba rasa nak makan kuih puteri ayu ni
Rasa mcm nak buat sendiri tapi tgk lah cemane nnti
Harap2 besok masa pergi kerja adalah makcik2 jual kuih ni tepi jln nnti
Masa bulan puasa byk je kuih ni tapi pandang sebelah mata je
 Sedappppppnya kalau dapat skrg………

sabar bazilah, sabarrrrrr..

Komplikasi 3 Serangkai




Isnin lepas cuti ganti untuk Hari Malaysia. Baru je ingat nak ajak suami berfoya-foya kat jusco sambil tgk wayang malang nya tak berkesempatan sbb komplikasi 3 serangkai ni lah iaitu demam, selsema, dan sakit tekak. Nasib baik batuk takde…

Ahad tu dah start bersin-bersin dan sakit tekak tapi igt takde apa2 lah kan. Ahad malam sempat plak pegi jalan2 amik angin kt port Dickson sambil makan2 aiskrim..mcm saje2 jer nk demam kan haha.

Start rasa panas-panas badan masa tgh tidur. Mmg tak selesa sgt, nak kejut suami tak sampai hati. Hidung dh start buat hal..Pagi2 ckp ngan suami yg tak larat dan demam. Suami suruh siap2 pegi klinik..Mmg tak larat lgsg! Lama dah rasa tak dpt 3 serangkai ni. Mmg hebat penangan dorg nih. Jadi nya hari cuti saya di isi dengan tidur saja. Mkn ubat terus tidur..Suami yg buat semua kerja aritu, suami basuh baju, suami angkat baju kt ampaian, suami tuam dahi dengan tuala basah, suami belikan isteri air soya ngan lemon tea sbb isteri merengek-rengek nak, suami beli oreo dan abeskan sorg2 :D..Terima kasih suami…

Hari selasa kerja mcm biasa sbb demam dah kebah yg tinggal cuma selsema ngan sakit tekak. Arini selsema mcm jadi teruk plak.nak mkn ubat kang, mahu tertidur tak sedar diri nnti..hmmm, bertahan yer hidung…

p/s : bila demam nih, mcm2 keja tertangguh. Plan nk packing baju baby tp x jadi sbb mcm tak larat (hmm alasan lah bazilahhhh)..

Tuesday, September 18, 2012

Puding Karamel Untuk Cinta Hati Ku



Akhirnya berjaya jugak buat puding karamel, setelah berkali-kali nak buat puding karamel tp tertangguh sebab kehadiran cik malas hihihi..Incik suami suka puding karamel, jadi si isteri bersemangat lah nk membuat nye hehe..persembahkan puding karamel cinta hati ku (nama nak jiwang :D)


Alhamdillah suami suka dan ckp sedapppp. Thank u bebeh sbb suka :)
Tp insyaALLAH next time kalau buat nk byk kan lagi karamel tuh ngan nak bg puding tuh lembut sket lagi…

Nah nk share resepi :).. Maaf saya tak igt saya amik dari mana, sbb bila google2 jer terus salin langsung terlupa..harap2 tuan empunya resepi halalkan yer :)

Puding Karamel

Karamel

- 3/4 Cawan Gula Pasir (tapi saya rasa sikit, so next time nak tambah lagi gula)

Puding

- 4 biji telur
- 3 sudu besar gula pasir
- Esen Vanilla (saya letak 2 penutup botol esen tu)
- 1 tin susu cair (saya guna brand ideal)

Cara-cara

Untuk karamel, masak gula sampai cair dan warna berubah keperangan. Guna api perlahan jer. Bila dah berubah jadi perang, transfer karamel dalam talam yg nak di gunakan utk letak puding nnti..Kalau nak karamel lmbt beku sket, boleh tmbh sedikit air tp saya tak tmbh air, saya letak siap2 talam dalam periuk kukus. insyaALLAH karamel tuh akan kekal cair/ separa cair lerrr hehe

Untuk puding pulak, memula saya blend dulu gula pasir sbb saya tanak kelihatan beriya sgt pukul semua campuran nnti. Hehehe. sbb kalau pukul beriya-iya sgt, nnti tekstur puding tak cantik, nnti berlubang di sana-sini mcm kawah kt bulan..

-         Blend gula
-         Pecahkan telur dan kacau sehingga hancur dan sebati. Kacau perlahan-lahan ok.
-         Campurkan susu cair, gula yg dah di blend td, telur yg dh dikacau td dan esen vanilla
-         Kacau-kacau smpi lah sebati
-         Bila dah sebati, tuang dalam talam yg kita dah isi ngan karamel td
-         Kukus selama 20 minit
-         Kalau boleh cover penutup kukus dengan kain untuk elak air terjatuh atas puding
-         Bila dah masak, sejuk kan sekejap, terbalikkan puding tuh pastu boleh lah simpan dalam fridge :)
-         Step terakhir, makannnn hehe


Selamat mencuba! :) 

Saturday, September 15, 2012

Tips hilangkan urat timbul di kaki semasa mengandung


Salam hujung minggu buat semua..arini saya dan suami melepak-lepak kt rumah je,ptg kang nak kuar ada open house rayaaaa. makan lagi, alhamdulillah rezeki..

Oh, ni ada nak kongsi sedikit tips buat mommy-to-be di luar sana

Petua 1

  • Belah beberapa ulas bawang putih pastu sapu dekat urat2 yang timbul  tuh..buatlah sekerap yg mungkin..
Petua 2
  • Campurkan sebuku ragi, sedikit air limau nipis dan air sehingga sebati
  • Sapu kt urat yg timbul setiap malam
  • Masa tidur,tinggikan sedikit kaki tu
Petua 3
  • Campur sedikit asam jawa dan air hingga pekat
  • Sapu setiap malam & tinggikan kaki masa tidur
Petua 4
  • Rebus kacang hijau, minum airnya setiap pagi dan petang
  • Buat senaman angkat kaki 10 minit sebelum tidur
Petua-petua kt atas ni saya dpt dari pembacaan saya. diri sendiri tak pernah pon cuba sbb alhamdulillah xde masalah urat timbul.. tapi pada sesiapa yg ada masalah urat timbul ni, bolehla cuba petua di atas. x salah pon kalau mencuba kan (^O^)Y

Selamat berhujung minggu ....

Friday, September 14, 2012

1st Anniversary di Restoran Bumbu Bali



9 Sept 2012 yang lepas, genaplah setahun saya dan suami mendirikan rumahtangga. Cepat je masa berlalu, rasa baru je lagi bersibuk-sibuk dengan persiapan perkahwinan.
Alhamdulillah dalam masa setahun ni banyak perkara baik berlaku dan salah satu nya adalah little one dalam tummy nih..Semoga tahun-tahun akan dating akan membawa lebih kebahagiaan dalam kehidupan kami suami isteri. Amin…

Makanya, 9 Sept 2012 lepas, incik suami bawa isteri nye yg buyung nih ke puchong utk makan malam di Restoran Bumbu Bali. Makan ala-ala romantic gituuuu hehe. Makan berteman kan cahaya lilin ngan cahaya lampu jalan. Deko dalam restoran pon sgt cantik dan makanan yg kitorg makan sgtlah sedapppppp.yummmmy! harga pon affordable :)
Terima Kasih Suami! I Love You Muchoooooo (^O^)



Terima kasih suami kerana memahami isteri mu ini yg ngada2, suka merajuk :D insyaALLAH, isteri mu ini akan jadi lebih baik di masa akan datang. Aminn..Last but not least, Happy Anniversary Darling Husband!


Thursday, September 13, 2012

Iphone 5



Iphone 5 dah released semalam. Kami suami isteri teruja jer tgk video iphone 5 bersama-sama hehehe..Lepas jer tgk video iphone 5 tuh. Incik suami terus ckp “ ok, syg amiklah iphone 4 abg nih, abg beli n guna iphone 5 yer” hahahaha byklah hensem suami ku yg tersayang!

 Keinginan nak membeli membuak-buak hehehe tp selalu terigt yg kami berdua duk mengumpul duit nak beli rumah sendiri dan teringat jugak dekat pesan mak mertua
“ tak payah la bazi ngan ijat nak ikut sgt trend skrg, nak ada smart phone, ada semua gadget2 yg kt pasaran nih. Fokus dulu kt mana yang penting, cari asset dulu, beli rumah, beli gold bar ke…………” banyak lagi lah nasihat yg mak mertua bagi..mmg ada betulnya kata mak mertua kesayangan saya tuh..Memang kena planning betul2 kalau nak membeli..Kalau ada rezeki lebih, dapatlah iphone 5 tu kan. Kalau x dapat pon, mungkin rezeki nak ada rumah sendiri kot :) (sentiasa pikir positif)
Pendapat korang tentang iphone 5?

Rutin Check Up Lagi..


Semalam pegi check up lagi kt KK. Alhamdulillah kandungan dah masuk 33 minggu 4 hari. Semakin hari semakin berat dan jalan semakin mirip penguin huhuhu.

Hasil check up semalam sgt memberansangkan. Im happy! Husband pun happy! Yeayyy!

Urine : OK!
HB : OK! Yeayyyy!. Sebenarnya dah malas nk layan psl HB nit p tetiba bila dpt result tgk2 11.1. Tersenyum lebar daku hehehe :) Terus terigt kata-kata Dr.Ramli (Doktor Pakar kat Kelantan masa saya g scan raya aritu), dia ckp mmg normal kalau HB rendah.yg perlu dirisaukan kalau HB bawah 9 , kalau atas 10 tuh masih di kira normal la sebenarnya. Dan Dr.Ramli pon ckp, sebenarnya masa preggy badan kita mengandungi byk air tu sbb darah jadi cair tp once dah masuk 8 months usually darah akan concentrate semula so HB akan kembali normal. Alhamdulillah :) tp ubat2 jgn lah tak makan langsung ok!
 
Berat : Naik 1.5 kg dalam masa 2 minggu (nurse kata okeyyyy huhuhu walaupun terlebih 500g :D)

Yang lain2 semua ok…

Saya pon ngadu jgk dkt nurse ckp sebelah kanan atas pinggang dan bwh sedikit dari breast selalu sakit dalam 2-3 hari ni. Nurse check2 dan btau baby memenuhi ruang kanan perut saya hehehe, belah kiri kosong. Ohhhh baby suka duduk situ yer. Duduklah sayang mana2 pon asalkan sayang sihat :)

Nurse suruh sediakan bag baby dan mak baby (satu hape pon x prepare lg hehehe) baju baby belum basuh lagi. InsyaALLAH hujung minggu ni…

Doakan yg terbaik buat saya dan little one kami yer. InsyaALLAH saya akan doakan yang terbaik buat rakan-rakan di luar sana jgk….

Tuesday, September 11, 2012

Mulakan hari dengan senyuman



Terima kasih pada sesape yg membuat mende ni
Mmg menghiburkan hati saya dan suami
Dalam menahan sakit belakang saya masih boleh gelak lagi lah baca mende alah ni hehehe
Enjoy your day friends (^O^)


Monday, September 10, 2012

Sakit Belakang Yang Terlampau



Dulu saya penah cerita pasal sakit belakang dekat entry ni kan. Tapi kali ni punya sakit belakang adalah lagi lagi lagi teruk dari yg sebelum ni T___T

Saya bukan mengeluh, saya redha dengan semua sakit ni tapi yelah kita manusia biasa bukan nye robot  yang x boleh rasa sakit..Hanya ALLAH yg tahu betapa sakitnya belakang nih..

*masuk surau nangis sorg2 tahan sakit*




Friday, September 7, 2012

Barut dan Bedung Bayi



Hai semua. Hai mommy to be.. dah beli ke barut dan bedung utk baby? Hihihi. Ceh mcm nk promote apa jer hehehe. Kalau belum beli boleh jenguk2 fb babyshop.com ni..babyshop.com ni memang jual kain bedung dan barut utk baby. Comel2 design die dan jahitan pon kemas. Saya sgt suka! Hehehe..meh layan sikit gmbr yg saya cilok dr babyshop.com…semua gmbr credit : babyshop.com






cantik kan?? apa? nak hadiahkan kat saya? eh bolehhhh, saya terima dengan gembiranya hehehe..sesiapa yg belum ada barut dan bedung lagi, boleh lah jenguk babyshop.com nih :)

Wanita Bersalin Di Klinik



29 Ogos lepas saya ada appointment check up di KK. Eh lama punya cerita harini baru nak cerita haha. Apa boleh buat, arini baru rajin :D

8.00 pagi saya dah terpacak kt KK..Check up mcm biasa, urine test OK! HB x check sbb 2 mggu sebelum tuh saya dah buat. Berat naik 2 kg! suppose naik sekilo je tp sbb history saya sebelum nih yang berat statik dan berat turun tuh, so nurse kata OK lah naik 2 kg tuh hehehe..Alhamdulillah semua OK..pastu saya tunjuk dekat nurse scan yang saya buat di kelantan sbb x dpt nk buat scan di KK. MIL bawak pegi private klinik di kelate yg indah lagi permai huhuhu.. Tunjuk kat doctor, doctor tak puas hati plak, dia nk jgk scan sendiri. Pegi lah menadah perut ni kt doctor. Alhamdulillah semua OK..berat baby doctor di Kelate ckp around 1.8 kg, doctor kt KK ckp 1.7 ++ kg ok lah tuh hehehe..

Eh tajuk entry “wanita bersalin di klinik” kan? Saya dah bersalin ke? Hihihi. Belom lagi, baby masih bergembira dalam perut nih. Arini dah 32 minggu 4 hari..

Meh nak cerita, masa saya tgk check up tuh. Masa tuh baru timbang berat dengan baru amik tekanan darah, tetiba Sister dtg suruh kosongkan katil yg selalu preggy mommies baring utk check perut tuh. Sister kata ada wanita nk bersalin, x sempat ke hospital katanya..Tp sister kata nak check laluan je then antar hospital. Pastu saya nmpk lah chinese woman nih di tolak msk guna wheel chair dlm bilik yg sy tengah duduk utk check up nih..Tetibe (byk betul tetibe kan hahaha), sister menjerit2 suruh staff nurse amik ape ntah, x sampai 5 minit sy dpt dgr baby menangis. Sekejap sgt korang! X smpi 5 minit pon lepas mak baby tu di tolak masuk dlm bilik check up tuh. Depan mata saya dia bersalin. Dan dan dan, xde pulak die push2 ke ape ke, nmpk mudah sgt baby boy tu keluar. Berat baby nurse ckp 3.2 kg..Mmg nmpk tenang sg mak baby tuh, hati saya pon jd tenang bila memikirkan saya pon dah nk dekat due..

Balik rumah cerita dekat ibu, saya ckp lah senang je dia bersalin, xde pon mcm kt tv jerit2 n nurse jerit2 suruh push hehehe. ibu ckp bahagian dia lah tuh. Ada org senang ada org susah.. Mudah-mudahan urusan saya di permudahkan oleh ALLAH s.w.t nnti. Amin…

Check up aritu pukul 12 baru abes, geram jgk sbnr nye sbb lmbt kan tp xpe lah, sbb nmpk org bersalin jadi sejuk sket hati :)

Have a nice day :)

Wednesday, September 5, 2012

Salam Aidilfitri Dari Orang Malas :D



Hai semua! Harapnya belum terlambat lagi untuk ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua rakan taulan..fuh fuh fuhhhhh, berhabuk belog nih…Mmg malas sangat nak buat semua mende apetah lagi menhapdate belog hihihi. Harini gagahkan juga update blog sbb tak byk keje kt opis arini sbb machine down, jd arini ari buat2 sibuk sedunia….

Opppppsss,saya mohon maaf zahir dan batin kalau ada saya menyinggung perasaan sesape. Tatap lah gambar2 nih :)

Buat rendang dengan big brother. abg saya ni single lagi..eh
hehehe
with hubby :)
hubby lagi :)
menembam bersama :P


sekali lagi, salam aidilfitri buat semua :)

Monday, August 6, 2012

Quick update to show I’m still alive and kicking!


Hai semua. Quick update dari mak buyung. Sgt busy since last week. Arini pon ada training tp di sebabkan saya berpuasa maka dpt berehat di opis saja sementara tggu trainer ngan chinese co-workers balik dari lunch..dapatlah update sekejap hehehe.

Previous entry saya cerita pasal ‘bawa diri’ kan? Sebenarnya saya g Singapore hehehe. ada seminar kat sana dan banyak lah mende yang berlaku hahaha. Memang tragik betul lagi2 peristiwa ktorg kena tggl dek bas. Hahaha. Penatlah mak buyung ni berjalan. Xpelah, pengalaman kan :) dan baby sangat behave eventho memang banyak sgt bergerak maybe terlalu lapar kot sbb mlm sebelum seminar saya berbuka puasa tanpa nasi pastu sahur plak makan roti jer. Hmmmm, tp alhamdulillah dapat bertahan. Usap2 baby suruh dia behave :)

Dan arini, “ Say hello to third trimester! :) “
Alhamdulillah dah 7 bulan arini. Apa perkembangan terbaru? Perut makin besar tp still pkai uniform ke tmpt keje hehe. Semalam dah beli baju baby ! hoyehhhh, anak umi dah ada baju lah sayang!Tapi banyak lagi kelengkapan tak terbeli lagi, takpelah, one by one..
Jantina baby? Korang rasa2? Ehehhhh even saya n husband pon tak tahu. suami kata biarlah rahsiaaaaaaa…ada orang ckp saya mesti boleh rasa ni baby girl or baby boy. Entahlah, x tahu nak ckp cemane hehehe..

Last check up, berat saya tak naik langsung dan saya bilang sama itu misi skrg bulan puasa, normal kot berat tak naik hehe. .

Okeylah got to go. Have a nice day semua org. Selamat berpuasa :)

Monday, July 30, 2012

bawa diri ....


Babai semua hehehe
Nak pegi outstation sekejap :D
Belum pergi tapi dah risau suami nk sahur cemane, berbuka ngan sape
Terus jd cengeng (padahal pegi sekejap je!)
Yelah skrg ni terlebih sensitif sket……..
Doakan perjalanan pergi dan balik saya dan baby selamat. Amin….


p/s : suami pesan, kalau tak tahan puasa, berbuka aje…insyaALLAH akan cuba berpuasa selagi terdaya..ibu pesan bawak kurma, makteh pesan bwk stok makanan. semua orang risau saya ke risau baby? hehehe..

Alhamdulillah :)


Jumaat lepas memang memenatkan
Tapi masa dah nak balik keje ada happy news! Yeayyyy!
Kalau government servants dapat bonus utk raya, saya plak dapat increment lagi! Yeayyy bertambah gaji ku!
Alhamdulillah :)
Saya expecting lower increment but then got more than expected so jadi happy woman lah saya! Hehe. Hubby pon tumpang hepi :)

p/s : baju raya, kasut raya dah dalam fikiran hehehe

Thursday, July 26, 2012

Puasa atau tidak?


Semalam masa nak balik dari kerja, my boss tanya “bazilah, u tak puasa kan?”  Bos saya Chinese utk pengetahuan semua hehehe. Tak tahu kenapa dia tanya mcmtu. Maybe sebab dia tengok saya kejap2 pergi lab, kejap ada kt office mcm org byk tenaga kot hahaha..
Saya jwblah “eh no lerrrr, I puasa meh” .. mulalah boss saya tuh buat muka terkejut sbb dia kata u pregnant kan, u boleh tahan ke.. saya explain lah ckp yang saya puasa dan setakat nih boleh bertahan lagi. Tapi yang bagusnye bos saya nih tahu, if pregnant and cannot tahan, preggy women can makan and minum hehehehe..Alhamdulillah setakat nih boss saya mmg understanding, bila dia dpt tahu saya pregnant, byk kerja yg berkaitan chemical dia tak kasi buat. Very dangerous she said! Hehe..tapi sebenarnye saya sgt suka dengan bau chemical. Chemical mc made satu sweet odour. Ntahlah, maybe korang rasa pelik tp saya suka hahaha. Tp skrg haruslah jauhkan sket diri dari segala mcm chemical yg berbahaya nih.. 


Simbol2 dalam gmbr nih dah penat tgk hehehhe

p/s : saya suka keje saya walaupun selalu je rasa nak apply tmpt lain sbb nk cari new experience.

p/sss : untunglah pekerja gomen dapat bonus utk raya. Bersyukurlah korang. Ktorg yg private ni tade pape pon (anak tiri sob sob sob) xpelah, rezeki memasing kan. Tapi nak nasihat sketlah dkt2 sesetgh org, jgnlah nk mempolitikkan mende ni, dh dpt duit tuh cuba bwk bersyukur sket. toksah ler nk mengata sbb nk pilihan raya lah ape lah..bukan nak sokong mana-mana pihak, tapi kang bagi salah, tak bagi pon salah. Tak paham haku!. Kalau tanak duit bonus tuh, meh bagi saya. Byk mende boleh saya beli hihihihi..

nway have a nice day semua orang :)



Wednesday, July 25, 2012

Wordless Wednesday : Cuti-Cuti Malaysia

Hari ni mood memang ke laut. Memang xde mood lansung. Orang dekat ofis bercerita pon saya banyak angguk2 je. Malas nak bercakap-cakap arini. Simpan tenaga lah sampai petang hehehe. Arini jgk saya hampir cederakan anak org. adeh kesian my colleague! Dekat tmpt keje, saya banyak duduk lab dan byk guna cutter utk potong sample. Tadi dah terkena my colleague, adehhhh. Nasib baik dia x luka. Rasa bersalah sgt..hmmmm, harini pon mendung jer, sesuai dengan mood yang mendung..

Mood tak berapa nak baik nih, terasa sgt nk pergi bercuti. Lama rasanya tak pergi bercuti. Last bercuti pon, pegi Thistle Resort dengan incik suami dekat Port Dickson..Saya kalau bercuti prefer pergi kawasan pantai. Pulau Tioman dah pernah pergi. Teringin nak pergi Redang, Perhentian, ngan Nexus Karambunai…






Gambar Ihsan Google

Bestnya lah kan kalau dapat bercuti lelame. Nak cuti lelame duit pon kena berkepuk-kepuk jgk…Till then~ :)
 

Template by BloggerCandy.com