Monday, September 15, 2014

Syurga Baru Kami Sekeluarga




Alhamdulillah, kami sekeluarga dah berpindah ke rumah baru sabtu yang lepas (13 September 2014). Alhamdulillah, terima kasih tak terhingga pada mummy, abah, yana yang sangat banyak membantu. Packing2 barang, mengangkat ,memunggah ke rumah baru. Terima kasih juga buat ibu ayah adik beradik tersayang sbb tolong masak2 utk hari pindah :)

Happy sangat dapat duduk rumah sendiri! Walaupun kecil tapi hasil titik peluh kami suami isteri. Ehhh, kunci rumah sewa belum pulang lagi haha. tunggu hujung bulan baru pulangkan sbb nak kasi bersih n cuci dulu.

Banyakkkkkk duit wooo nak pakai utk masuk rumah baru. Lagi2 kami suami isteri, dedua konon2 high taste , itu nak ini nak hahaha. Takpe takpe kita buat satu persatu, slow and steady, pelan-pelan kayuh kata org.


Nah teaser rumah kami. Wahhhh kemain ada teaser bagai hahaha. Ala layankan je lah k :)



Jemput datang korang. Tapi kena tunggu siap kemas hihi 



Lambakan Kolagen Di Pasaran. Bagaimana mahu memilih?



Yang murah tak semestinya tak baik dan yang mahal tak semestinya terbaik. Apa-apa pun setiap perkara yang nak di beli mesti ada panduan dan cara-cara yang terbaik utk kita dapatkan kesan optimumnya.

Harini, bazi nak share cara yang sepatutnya kita ambil kira sebelum melakukan pembelian kolagen. Yelah, sekarang terlampau banyak produk kolagen di pasaran. Kita sebagai pengguna lebih terdorong untuk membeli barang yang PALING MURAH. Betul tak? Bazi pon begitu sbnrnye hehehe.Kita rela memilih murah berbanding kualiti sesuatu produk.

Takpe2, bila korang dah baca panduan ni, nilai sendiri okey :)

1. Lebih baik pilih dalam bentuk makanan (or cecair) berbanding yg kolagen yg disuntik. Ini utk memastikan sintesis enzim mengoptimumkan serapan ke dlm tubuh badan

2. Pilih size kolagen sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. Microfine size mmbantu penyerapan yang baik kerana size ini adalah paling optimum diserap oleh sel, maka setiap kolagen yang di ambil up to 100% diserap dan memberi kesan lebih cepat.

3. Pastikan setiap pemilihan kolagen mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci kelembapan yang berpanjangan.

4. Pastikan kolagen mempunyai antioksidaan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan.

5. Pastikan supplemen itu mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri.

6.  Kolagen juga penting utk kekal cantik tapi pastikan ia ada kandungan glucosamine utk kesihatan sendi. (bonus point)

7.  Pastikan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.

8. Akhir sekali, pastikan ianya selamat dan tidak bertoksin! Kita nak sesuatu yang MAGIC utk badan kita ye :)

Jadi pencinta-pencinta kolagen, sila check kolagen anda. Pilihan saya? Alhamdulillah memenuhi kriteria-kriteria di atas. 


Ni buat masker VIVIX dan COLLAGEN aritu hehe. Hasilnya memang TERBAIK!




Pada yang berminat utk dapatkan COLLAGEN POWDER SHAKLEE boleh hubungi bazi ok :) Free Consultation dan cerita-cerita best tentang kolagen ni akan di share :)

Lagi cerita menarik


UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN :

SMS/Whatsapp : 017.6790.928
Email : bazilahramly@gmail.com


Disclaimer #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan dan tips ekslusif yang berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak di jemput ke group ekslusif tertutup di facebook


Disclaimer #2 : These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Friday, September 12, 2014

Pergerakan bayi. Bila mula dirasai?


Pengalaman hamil sekali lagi memang sangat menggembirakan (gementar teringat detik bersalin pon ada sikit hehe). Sekali lagi dapat merasai ada satu nyawa dalam perut comel ku ini :)

Alhamdulillah di kala 22 minggu 6 hari ni memang saya dah merasai pergerakkan si kecil. Pergerakan pertama yang dapat saya rasakan ialah pada 18 Ogos 2014, masa tu masih di awal 19 minggu. Pergerakan pertama maryam masa dlm perut ummi lupa rekod. (sorry maryam, i still love u mucho! ). Orang kata bila dah 2nd, 3rd dan baby seterusnya mak-mak akan dapat rasa pergerakan baby lebih awal. Tapi ntah, saya rasa mcm sama je haha. Atau mungkin tak igt mcmana masa 1st pregnancy dulu. Ya ALLAH, mcm lah maryam dah 7 tahun kan? haha. Banyak urat putus masa bersalin lah kata kan :D

Anyway, sekarang mmg dah kerap rasa pergerakkan baby. Dah bersenam kot die dalam perut ummi :) Kak maryam pon dh rasa baby gerak, terkejut maryam masa dpt rasa tu hehehe.



Semoga anak ummi abi sihat di dalam sana ok. kekal aktif selalu ye sayang :)

Pergerakan pertama bayi korang bila plak??

Jom share :)

Apa yang di makan ketika hamil?


Kita adalah apa yang kita makan. Apa yang kita makan akan menjadi darah daging dan mempengaruhi tahap kesihatan kita. Jadi penting nya utk memastikan kita makan dari sumber yang halal (halal dari segi syarie dan halal dari segi wang yang di gunakan utk membeli makanan) dan pentingnya dalam memastikan apa yang di makan mencukupi nutrisi harian kita.

Bagi ibu-ibu hamil ni lagi lah penting utk jaga pemakanan. Sebabnya kita kena pastikan nutrisi buat kita sebagai ibu menckupi dan utk anak didalam perut pon mencukupi. Yelah kita mmg tak boleh pasti apa yang kita makan cukup ke nutrisi, terlebih ke, terkurang ke tapi sekurang-kurangnya kita kena fikirkan cara utk pastikan nutrisi ni di cukupkan.

Jadi apa yang ibu-ibu yang comel buat? Saya share apa yang saya lakukan ye :)

Untuk kehamilan pertama dulu (masa mengandungkan si comel Maryam safiyya), saya memang tak tinggal ubat-ubatan yang klinik bekalkan, folic acid, kalsium, iron tablet, vitamin c semua saya telan. Dah masuk 3rd trimester saya ambil pulak neurogain pb seperti yang dicadangkan oleh mak mertua saya . Walaupun tak suka menelan ubat2 tapi demi anak yang dikandung, telan jugak laaaaa hehe. Alhamdulillah memang tiada masalah pada kesihatan cuma masalah HB rendah sangat menghantui. Nurse suruh makan iron tablet dengan juice orange saya buat. Suruh makan kacang kuda saya makan. Suruh banyakkan makan bayam saya makan. Tapi HB tetap di bawah 11. STRESS mak masa tuh hahaha..Tapi setiap org ada bahagian masing-masing kan?


Untuk kehamilan kali kedua ni pula dah berkenalan dengan SHAKLEE. Shaklee memang dah sebati dgn saya sejak berpantang dulu lagi. Alhamdulillah sangat serasi. Dan kali ni utk anak kedua, saya mengamalkan supplement Shaklee secara konsisten setiap hari.


Apa yang saya makan adalah :

# Energizing Soy Protein : Untuk tenaga berpanjangan, kuatkan rahim dan perkembangan janin yang baik

# B-complex : B-complex Shaklee dilengkapi dengan FOLIC ACID. Kiranya 2 in 1. Dan b-complex Shaklee ni mengandungi lebih banyak kandungan b-complex nya vitamin b-complex lain. B-complex yang dilengkapi folic acid ni bagus dan sangat diperlukan utk pembentukan tulang belakang baby. B-complex ni sangat2 digalakkan utk dimakan oleh sesiapa yang merancang utk hamil. Sangat bagus utk rahim ok :)

# Vitalea : Multivitamin pertama di dunia. Mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang di ekstrak dari tumbuhan dan buahan. Dilengkapi dengan IRON FORMULA. Sesiapa yang ada masalah HB RENDAH sangat-sangat digalakkan makan vitalea ni. Alhamdulillah untuk anak kedua ni, tiada lagi masalah HB RENDAH buat diri ku. Bye-bye HB rendah hehe. Setiap kali check up mmg atas 11 dan nurse pon asyik puji. Bangga mak hehehehe

# Vita C Plus : Baik utk imunisasi. Baik utk kulit. Mak nak cantik hehehe. Saya amalkan makan sebiji Vita C bersama dengan Vitalea. Sebabnya Vita C membantu penyerapan IRON dlm badan dengan lebih maksimum.

# Ostematrix : Sumber kalsium harian saya! Sebabnya saya tak minum susu. Bila tak minum susu mana nak dapat sumber kalsium kan? Inilah makanan penting saya. Yelah saya perlu kalsium utk diri sendiri dan tentunya baby pon nak kalsium utk pembentukan tulang temulang dia kan. Jadi penting bagi saya utk makan 4 tablet sehari sblm tidur! Selain membantu utk penuhi tuntutan kalsium badan, ianya juga membantu saya MELAWAS dengan lebih baik. Ibu hamil selalu ada masalah SEMBELIT kan? Ini sangat membantu ok! Dan membantu utk dptkan tidur yang lena juge :)

# Omega Guard : Saya mula makan bila kandungan dah memasuki 2nd trimester. Dah tak consume NEUROGAIN PB, sbb nya bila di hitung-hitung, beli OMEGA GUARD lebih menjimatkan dan berbaloi-baloi :) Omega Guard sangat bagus utk pembentukkan sel-sel otak bayi. Saya makan dengan harapan sel-sel otak baby akan berhubung dengan baik dan menjadi anak yang bijak dan soleh solehah nanti. Ohh, baik juga utk kenaikan berat badan ibu hamil. Hihihi. Berat anda tidak akan naik melampau-lampau bila makan omega guard (berdasarkan pengalaman saya sendiri )

Haaa, ni je yang saya WAJIB ambil setiap hari disamping makanan-makanan harian lain. Makanan lain tetap makan hehehe. Supplement ni hanyalah makanan tambahan, jgn buat macam makanan ruji plak ok ibu-ibu semua.

Korang makan apa pulak semasa kehamilan?

Eh pada yang berminat utk dapatkan produ-produk Shaklee utk kegunaan hamil 9 bulan ni boleh whatsapp saya ok. Kalau vitamin tak habis semasa hamil, jgn risau masih boleh dimakan semasa BERPANTANG juga (make sure belum expired lerr) . Tapi menjimatkan kannnn?

Eh contact saya cpt-cpt ok !

UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN :

SMS/Whatsapp : 017.6790.928
Email : bazilahramly@gmail.com


Disclaimer #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan dan tips ekslusif yang berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak di jemput ke group ekslusif tertutup di facebook

Disclaimer #2 : These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Thursday, September 11, 2014

Keinginan yang membuak-buak...



Heyyyy teringin dan termengidam ke ape ni hihihi. semenjak dua tiga empat menjak mengandung kali ni, asyik teringin nak makan western, kek-kek je hehehe (tengah menaip ni pon duk terpikir, yummmyyy).. Petanda apakah ni? hahaha






Gambar hasil GOOGLE

Tak jadi kerja duk fikir pasal makan haha. Petang kang nak pujuk suami ajak makan pizza hihihi

Wish me LUCK! (^^,)




Monday, September 8, 2014

Minyak Ikan Bantu Turunkan Berat Badan


Korang tak salah baca. Mmg betul minyak ikan memang boleh membantu sesiapa yang nak turunkan berat badan tu.

Ianya adalah sebab kandungan asid lemak Omega 3 dalam minyak ikan dapat meningkatkan aliran darah ke otot semasa kita bersenam. Asid lemak Omega 3 ni turut membantu dalam meransang enzim yang berperanan dalam PENYINGKIRAN LEMAK agar lemak ni dapat dimanfaatkan untuk tenaga.


Suplemen minyak ikan OMEGA 3 menjadi salah satu suplemen semulajadi yang efektif untuk membantu penurunan berat badan jika digabungkan dengan senaman. Jangan lah melantak makan macam berpuluh hari tak makan ok. Cover-cover sikit keMACHOAN dan keJELITAAN tu hehe


Ok, mana nak dapat minyak ikan ni? Tentulah dari SHAKLEE!

Mesti korang nak kata banyak lagi minyak ikan jenama lain kan? Kan? Ok jom tengok gambar bawah ni kenapa korang PATUT memilih minyak ikan a.k.a OMEGA GUARD keluaran Shaklee.




Dah nampak kan perbezaan nya? Yer, kandungan DHA dan EPA di dalam omega guard Shaklee adalah lebih banyak berbanding minyak ikan keluaran jenama lain.

Jadi, jadilah PENGGUNA YANG BIJAK. Bukan setakat buat perbandingan harga, bandingkan juga kualiti sesuatu produk dan kuantiti nya.

Nak tahu harga yang saya tawarkan untuk sebotol Omega Guard ini? Jemput whatsapp saya segera :)


UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN :

SMS/Whatsapp : 017.6790.928
Email : bazilahramly@gmail.com


Disclaimer #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan dan tips ekslusif yang berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak di jemput ke group ekslusif tertutup di facebook

Disclaimer #2 : These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Friday, September 5, 2014

Air Teh Untuk Tenaga Berpanjangan dan Untuk Kurus


Air Teh O yang selalu korang minum seharian tu boleh bagi tenaga berpanjangan tak? Boleh meningkatkan metabolisma badan korang tak? Boleh buat korang kurus tak?


Haaa TEH yang saya nak cerita ni boleh bagi ketiga-tiga kesan di atas ni. Apa teh tu? CINCH TEA MIX SHAKLEE. Memang best dan memang syok!




Jom tengok apa bahan utama yang ada di dalam Cinch Energy Tea Mix :

1. Taurina
2. Rooibos Red Tea Extract – Tumbuhan herba dari Afrika : dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
3. Green Tea Extract
4. White Tea Extract – Teh yang menjalani pemprosesan paling minimum
5. Matcha Green Tea Powder – Teh hijau gred tertinggi dari Jepun

Teh-teh merah, hijau dan putih ni dah digunakan dalam perubatan Cina sejak zaman-berzaman lagi. 


Antara kegunaanya:

# Anti-mikrob
# Imunostimulan
# Anticarcinogenic
# anti-inflammatory
# perlindungan terhadap penyakit jantung
# Anti oksidan – perlindungan dari kanser
# Mengubati lukemia (laporan dari Mayo clinic)
# Mengawal kerosakan DNA
# Menurunkan paras kalori dan kolesterol
# Detoxifiers
# Stimulator tenaga & kehilangan lemak


Apa pulak fungsi khusus setiap bahan ni?


MATCHA GREEN TEA  - antioksida yang sangat tinggi - energy booster - metabolisme booster- bakar kalori sehingga 4 kali ganda. (Ni yang boleh buat kurus cepat ni hehee)

TAURINA- menggalakkan metabolisme- lebih bertenaga- larutkan lemak- membantu menghasilkan otot tanpa lemak

WHITE TEA- membakar lemak (lemak berlebihan)- menghalang penghasilan sel lemak yang tak perlu- meningkatkan metabolisme

ROOIBOS RED TEA - melarutkan lemak- meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak- agen detox yang kuat


KEBAIKAN CINCH ENERGY TEA MIX INI IALAH :

#  Sebagai penggalak TENAGA semulajadi
#  Ditambah dengan Taurina yang meningkatkan tenaga dan ketahanan badan
# Pilihan alternatif terbaik untuk menggantikan minuman kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh.
#  TANPA GLUTEN , tanpa perisa, pewarna dan bahan pemanis tiruan.
# Bagus utk energy booster, penggalak METABOLISMA BADAN, dan sebagai AGEN PEMBANTU UNTUK KURUS



# Nota 1 : Bagi yang kurang bersenam dan yang kurang melakukan aktiviti fizikal amat-amat digalakkan ambil   CINCH ENERGY CINCH TEA MIX ini kerana ia membantu untuk boost metabolisme kita.

# Nota 2 : CINCH ENERGY TEA MIX datang dalam sachet yang mudah bagi setiap satu hidangan dan boleh diminum secara panas atau sejuk.



Best kan? Sekiranya berminat, boleh hubungi saya pengedar Shaklee anda yang sah :)


UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN :

SMS/Whatsapp : 017.6790.928
Email : bazilahramly@gmail.com


Disclaimer #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan dan tips ekslusif yang berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak di jemput ke group ekslusif tertutup di facebook



Disclaimer #2 : These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




 

Template by BloggerCandy.com