Wednesday, March 25, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Kedua


Alhamdulillah, selamat melahirkan anak kedua pada 9 January 2015 (Hari Jumaat) tepat jam 1.51 tengahari . Dah 2 bulan lebih dan dah masuk kerja pon baru nk cerita hihi. Anak dah 2 ni kebizian tu lain macam sikit haha. Mana nak layan kerenah kakak Maryam, mana nk tgk si kecik, nk pump susu, nk masak. Sudahnye ummi makan tengahari time sepatutnya minum petang hahaha. takpe2 pelan-pelan kayuh, inshaa ALLAH lepas ni dah boleh handle dengan pantas dengan bantuan dari husband :)

Ok meh dgr cerita pengalaman bersalin Muhammad Irfan Rifqi Bin Mohammad Izzat.



Malam 8 January tu masih seperti biasa, xde sakit apa2, Cuma penat macam biasa sebab letih di opis. Tdo awal as usual.

Pagi 9 January tu masa mandi pagi, mcm terperasan ada darah masa buang air. Tapi mcm mamai2 lagi kan masa tu, rasa mcm darah, rasa mcm bukan kot ehhhh haha. Tapi masa tu ikut naluri keibuan ni (ceh keibuan gitu) heeee, rasa nye tu mmg darah tp ckp kt diri sendiri takde pape ni sbb ikut pengalaman masa maryam, keluar tanda darah berhari-hari baru lah keluar cik Maryam keluar dengan selamatnya. Inform husband, husband dah mcm risau dan dah mula tnye byk kali nk g hospital atau tidak.  Decide nk pergi kerja jugak sbb 9hb tu dpt surat utk BONUS 2014 hahahaha. Kemain kan, nk g kerja utk surat bonus je hihihi

Dalam 9 pagi dah mula rasa contraction, mild lagi lah. Tp mmg kerap. Dalam 5 minit sekali dan 20-30 seconds contraction tu. Alhamdulillah masa tu boleh tahan lagi. Cakap dengan officemate, dh ada contraction, officemate suruh balik pergi hospital. Si degil ni siap ckp tggu kang tghari la, amik half day terus.

Sebelum pukul 10 dah dapat surat untuk BONUS! Yeayyyy! Hahaha. Kiranya daku bersalin dalam keadaan gembira sbb dpt bonus hihi. Husband cakap dia akan ambil pukul 10.30 sbb dia dah risau. Isteri pon dah risau jgk sbnrnye hihi.

Eh nnti sambung ye. Ada hal :)


To be continue~~

Wednesday, January 7, 2015

Not So Wordless Wednesday


7 hari menghampiri DUE DATE

Dalam dilema

Mengada sangat nak dalam dilema kan

Tak tahu nak doa pada ALLAH mntk di percepatkan bersalin (like right NOW!) 

atau

Ikut je due date ?

Sebab semata-mata nak mengelak ISO AUDIT bulan MARCH nnti.

Kalau bersalin ikut DUE kemungkinan besar terlepas ISO

Hahaha

Kalau bersalin sekarang, mcm 50-50 peluang nk terlepas tu hehehe

Tapi sejujurnya, dah tak larat nak bawak badan sendiri.

Baby, ummi dah ready, abi dah ready, kak maryam dah ready

barang-barang  baby pon dah complete

Nak keluar sekarang pon ummi sangat SUKA! 

Doakan proses bersalin anak kedua saya ni di permudahkan ye :)


Tuesday, December 30, 2014

Debaran 38 Minggu 3 Hari.


Alhamdulillah, umur kandungan menghampiri ke 39 minggu. Baby masih lena, masih selesa di dalam. Takpe baby, selesakan diri mu :). Ummi, abi dan kakak Maryam akan tunggu dengan sabar.

Semalam ada satu cerita, konon macam berdebar sikit tapi takde apa lah sebenarnye haha. Gimik je. Gimik sampai ummi sendiri terperanjat haha.


Nak dijadikan cerita semalam kami 3 beranak pergi ke Giant membeli barang-barang rumah. Agak lama jugak kot di Giant, selepas ke Giant menyinggah plak kedai Syed Maju sebab ummi mengidam MI GORENG MAMAK. Ya ALLAH, makin nak bersalin makin mengada-ngada kan? Hahaha. padahal sebelum ni bukan lah suka sangat makan kedai mamak -__-

Lepas makan, laju2 balik rumah sebab nak mengemas barang suami (suami nak pulang ke Kelantan hari ni inshaa ALLAH). Ummi mcm biasa pangku kakak Maryam sebab kakak Maryam mmg suka duduk kt pangkuan ummi sambil tolak2 perut ummi huhu. Keluar je dari kereta terasa kain basah, basah yang banyak.

Tunjuk dengan abi. Air ketuban ke ni? Eh pelik. Nape saya tak rasa pape. Air ketuban kan panas, pastu ‘spender’ tak basah pon hahahahahaha. Eh termangu-mangu plak kt situ. Maryam dh buat muka PELIK.

Terus pandang Maryam. “MARYAM KENCINGGGGG YE?? “ hahahaha

Rupanye Maryam kencing wehhhh. Pampers dia dah penuh sebab ktorg keluar rumah lama sangat n xde bawak pampers spare dlm kereta hahaha.

Ceh Maryam, saja nak buat ummi dan abi suspen hihihi.


Nota kaki : Baby jgn keluar sekarang k. Kita tunggu abi balik dari Kelantan ok :)

Friday, December 12, 2014

Bagaimana Shaklee Boleh Merawat Masalah Keputihan Anda. Jangan Tunggu Sehingga Dah Terlambat.



Apa Itu Keputihan?

Keputihan atau lelehan lendir yang keluar dari faraj ada pelbagai sifatnya dan berbeza di antara seorang wanita dengan yang lain.  Keputihan biasanya berwarna jernih atau kelabu keputihan. Lazimnya, jika keputihan tiada berubah warna kekuningan atau kehijauan bermakna tiada jangkitan.
Sama juga jika keputihan bersifat berlendir dan tidak berbeku seperti basi atau berubah berbau hanyir, atau terdapat radang dan kegatalan pada faraj menandakan jangkitan.

Punca Keputihan Terjadi

1. Keputihan atau lendir faraj berubah akibat perubahan hormon, perubahan mental, jangkitan, ubatan, penyakit dalaman. Wanita mempunyai kitaran haid yang dipengaruhi oleh hormon.

2. Keputihan akan bertambah cair ketika ovulasi dan bertambah likat ketika hampir haid.

3. Wanita yang dalam keadaan terangsang seksualnya juga boleh menambahkan lagi keputihan yang dialaminya.

4. Keadaan stres mental juga boleh mengakibatkan perubahan hormon dan mengakibatkan keputihan berlebihan.

5. Begitu juga dengan penyakit dalaman seperti penyakit kencing manis, tiroid juga mengakibat ketidakseimbangan hormon dan cenderung kepada penyakit.

6. Penyakit yang paling biasa menyebabkan perubahan lendiran faraj adalah jangkitan seksual seperti Bacterial vaginosis, Candida vaginitis, Trichomonas vaginitis, Gonorea, Chlamydia atau herpes

7. Setiap satu jangkitan mempunyai sifat lendiran dan bauan tertentu. Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan bahawa keputihan itu adalah cuma lendiran faraj biasa dan bukannya disebabkan oleh jangkitan.


Stress kan kalau mengalami masalah keputihan. Kalau masa hamil pon alami masalah keputihan mmg lahhh lagi stress. Selalu nya nurse akan tanya. Jujurlah bgtahu nurse tu ye. Inshaa ALLAH akan refer doctor utk doctor tahu sama ada ianya keputihan biasa ataupun yang ada jangkitan.

Selain dari mencuba ubat-ubatan yang di sediakan doctor. Korang jugak boleh cuba mengambil 2 supplement ni utk ATASI MASALAH KEPUTIHAN tu. 



BAGAIMANA KEDUA-DUA SUPPLEMENT INI BERTINDAK :


Alfalfa Complex

# Mencuci hati, darah dan usus - Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.
# Melawan alahan - Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air dengan berkesan.
# Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut - Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.


Garlic Complex

# antibiotik semulajadi untuk mempertingkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit seperti selsema, kulat, kuman, virus dan yis candida.
# menghalang alergi - hidung sensitif, sinus, alergi, asthma, selsema dan hepatitis.
# mempertingkatkan sistem penghadaman - kembung perut, gastrik, ketidakhadaman, malah mampu menentang bakteria H.pylori dan menghalang ulser gastrik.
# menstabilkan glukos di dalam tubuh
# menurunkan kolesterol
# menurunkan darah tinggi
# detoksifikasi


NOTA : Untuk wanita hamil biasa saya cadangkan mengambil GARLIC COMPLEX kerana ALFALFA COMPLEX tidak boleh di ambil oleh ibu hamil. Untuk yang tidak hamil, pengambilan ALFALFA COMPLEX sudah memadai :)

Jom tengok testimoni pengguna yang dah berpuas hati dengan pengambilan supplement ini




Anda bila lagi? Jangan tunggu sehingga dah terlambat k. Selesaikan masalah anda sekarang. Bukan nye best pon keputihan tu kannnn?

Retail Price Alfalfa Complex (S) : RM53.75
Retail Price Garlic Complex : RM47.50

Nak harga istimewa? Hubungi saya sekarang. Sangat berbaloi harga yang akan saya berikan :) 


UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN :

SMS/Whatsapp : 017.6790.928
Email : bazilahramly@gmail.com

Disclaimer #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan dan tips ekslusif yang berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak di jemput ke group ekslusif tertutup di facebook



Disclaimer #2 : These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Thursday, December 11, 2014

Collagen Tiada Lagi di Tahun 2015. Beli lah SEKARANG Supaya Tiada Tangisan Penuh Kekesalan


Ye. Apa yang korang baca tu mmg betul. Tiada collagen powder shaklee (CPS) pada tahun depan. Nak menangis? Jangan menangis lagi. Sila buat pembelian CPS sekarang jugak. Shaklee buat promo BELI 3 PERCUMA 1 hanya di bulan DISEMBER 2014 ni. Memang JIMAT sangat! Kira lagi JIMAT DARI PROMO BIASA YANG BELI 6 PERCUMA 1 tuh.


Memang JIMAT sangat ni korang. Haaa tah berapa kali dah duk menyebut perkataan JIMAT haha.

Bila beli 3 sekaligus ni. Dengan sekaligus jugak korang akan dapat

# Percuma satu CPS bernilai RM 298
# Free Membership bernilai RM 75
# Cash Back bernilai RM35

JIMAT banyak kan? Kan? Ishhhhh memang JIMAT.

Nak dapatkan harga yang tak masuk akal punya KEBABOM meh contact buzzy :)

Nak beli 1 je? Takde masalah. Semua tu boleh di runding. Whatsapp aje k :)

Masa ni lah nak bermandi-manda dengan CPS hihi



UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAN :

SMS/Whatsapp : 017.6790.928
Email : bazilahramly@gmail.com

Disclaimer #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan dan tips ekslusif yang berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak di jemput ke group ekslusif tertutup di facebook

Disclaimer #2 : These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Wednesday, December 10, 2014

Kerana aku seorang makyong.


-____-
Dah dekat nak due ni, mula lah terasa nak makan itu makan ini
Macam semalam teringin sangat sangat sangat nak minum AIR BATU CAMPUR (ABC)
Sanggup ajak incik suami pergi makan mi udang (padahal tak berapa gemar mi udang)
Sebab tahu ada ABC kat tmpt mi udang tu jeeeeee -_-
Kedai lain tak sureeee kekdahnya!
Dah semangat datang, dah order makanan. ABC nye takdokkkkk weh!
Kecewa tak tahu nak cakap mcmana.
Terus buat muka dengan incik suami (bukan salah dia pon -_-)
Sorry hubby! Hormone niiiii grrrr
terus takde mood.

Suami ajak cari abc dan bungkus kt kedai lain tapi dah xde mood
Sebelum balik rumah suami cakap

“ nanti abg belikan mesin buat ABC letak kt rumah kita”

-_-


Friday, December 5, 2014

Mencari Penyelesaian Kepada Masalah HB Rendah? Selesaikan MASALAH ANDA DI SINI


Assalamualaikum Semua,


Buat bakal-bakal ibu di luar sana yang sering mengalami masalah HB rendah tiap kali check up di klinik. Mesti runsing kan?

Result HB terbaru saya :)

Nurse mesti akan cakap dengan JUJUR bahaya HB rendah kepada ibu dan bayi.

Paling tak best kena pergi rutin check up 2 minggu sekali.

Buat yang tak bekerja mungkin tak terasa sangat

Buat ibu-ibu bekerja? Adehhhhh dilemma, asyik lah kena amik cuti ye dakkk?

Kini ibu-ibu jangan runsing lagi. Di sini ada penyelesaiannya!

Saya dah mencuba dan ALHAMDULILLAH BERKESAN DAN BERJAYA.

Kini HB tidak lagi menjadi MASALAH kepada saya. Inshaa ALLAH :)

Jom cuba sekarang.

PROMOSI ISTIMEWA UNTUK 100 PELANGGAN TERAWAL.


SMS atau WHATSAPP “HB RENDAH” ke 0176790928


Bertindak SEKARANG ye ibu-ibu :) 
 

Template by BloggerCandy.com