Wednesday, May 22, 2013

Buat Homemade Solid Food Utk Baby, Tugas Siapa?


Ibu ibu bapa bapa luar sana, siapa yg selalu buatkan solid food utk baby memasing? Mesti kebykkan nya golongan kaum mommy2 yang buat kan.


Dalam kes bazi, my superhusben yang buat hahahha. Isteri nye pemaleh! Aipppp saya sorg je boleh ckp diri sendiri pemalas, org lain a bigggggggg NO!! :D

Tapi idakler bazi lepas tangan. Cuma kebiasaannya tugas bazi dalam penyediaan solid food utk cik Maryam safiyya ni ialah bersihkan segala kekotoran buah dan sayur, potong2, cincang2, basuh dan kukus…..selesai saja kukus terus hand over kt suami a.k.a abi Maryam hehehehe..Suami mmg expert dalam hal memblender ni (puji puji sikit supaya suami akan terus rajin buat haahha)…tapi hati kecil saya berkata suami tak bagi sy yang blend sbb sy dah buat rosak baby bullet blender punya motor! Hahahha. Maybe sbb sy ganas sgt kot. Masa tuh baru guna dlm 2 atau 3 kali..memula tuh suami guna mmg ok, tapi bila ummi Maryam dah start blend kan makanan Maryam smpi kuar2 api di buatnya dekat motor baby bullet tuh uolss :) bau hangus terus masa tuh tp buat muka tak bersalah kt suami hehehe. Agknye sbb tu lah die x kasi bazi yg blend.. Boleh aje nk blend tp suami offer diri nk tolong. Thanks suami. I promise not to be singa anymore whenever I’m hungreyyyyy :D

Ohhh,motor baby bullet blender tuh dah antar semula kt tokey die utk dpt new replacement sbb still dlm warranty mihmihmihmih……

Conclusion nye, korang guna lah blender ganas2 supaya nnti suami akan risau nk benarkan korg guna blender hahaha.. Ok abaikan cadangan sgt bernas nih. Make sure hati2 ketika guna barang elektrik k :)


MODE : Tengah pikir nk bagi cik Maryam mkn apa lg ni..idea? idea?

11 comments:

Mooniqueen said...

alahai rajinnya abi saffiya... mcm MQ memang MQ la yg sediakan from A to Z..

azizah :) said...

rajinnya abi maryam.. sis kasi la puri kurma ker...hee

eMMe said...

esok genap twin 6 bulan.. mesti tugas mama dia yg sediakan makanan cik twin....huhuhu...

ctmah said...

ganasnya bazi..haha!untung ade husband sudi tolong..i buat sorang2 aje..kadang2 tu kalau kelam kelibut, semua benda tak kena.mula r bebel sorang2..hahaha!buruk perangai

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Bazi..
hihi.. buleh gitu..? cma dulu jarang nk buat solid foof utk anak2.. punya pemalas kan..?
hihih..

ermm.. puri bby dah byk choice skrg ni.. google je..cuba lebihkan maryam mkn puri sayur..nnti bila dah besar mesti dia suka mkn sayur :)

-Sara- said...

wahhh bertuahnyaaaaaaaaaaaa! hubby kita jgn arap! hihikk :D

Shakina Farhan said...

kl puji mmg otometik jd rajin..hehe..kina plak prefer die jagakn shahadah tu..xlarat dah nk mengejar..-_-

~ NANA ~ said...

i LDM dgn husband so time dia takde 100% i buat...time dia cuti sebulan duk rumah, 100% pulak dia amik alih tugas tu...hihi

♥ ROS ♥ said...

Wah bgusnyaa abi maryam..
Ros skrg duk bg puri lg kt humaira..
Pelam,pir+kurma, epel+kismis, pisang, :)

Mrs Lurve said...

wah beruntung bazi..

mama aryan said...

ummi semangat sgt tu nak bg maryam makan..

 

Template by BloggerCandy.com