Thursday, May 2, 2013

Puree Carrot, Solid Food Pertama Nur Maryam Safiyya



Assalamualaikum dan hello buat semua,

Panjang bebenor tajuk nye haha. saja buat panjang2 sbb tengah rajin dan tengah mengantuk kira data.phewwwww... kerja kerja kerja. bosan sebenarnya kerja. Nak sambung master. ngehngehngeh...
Ok, abaikan bebelan bazi ya. Berbalik pada topik asal, baby ku sudah makan solid food sebagai makanan tambahan yeayyyy! Dah start bagi maryam makan solid food masa umur dia 5 bulan 3 minggu 4 hari...wahhhh very the detail hahaha. haruslah bila jadi mommy mestilah tahu dan ingat semua ni haha..Awal ke bazi bagi? Ntah, sebenarnya bukan nak bagi lagi tapi sangat kasihan bila tengok maryam pandang ummi ngan abi makan. Pandangan dia tuh menusuk kalbu. Cara dia pandang macam nak cakap "ummi abi bagi lah saya makan shedap2 jugak, asyik ummi abi je melantak semua. lagi2 abi. abi makan oreo, abi makan buah epal, abi makan potato chips. abi tak bagi saya ponnnnnn" . Bazi bayangkan lah maryam nak cakap camtu hihihi. Jadi bazi n suami pon decide bagilah maryam makan.lagipon memang dia dah nak 6 bulan. beza beberapa hari apa lah sangat kan :)

Jadi, solid food pertama maryam ialah Puree Carrot di tambah dengan susu ummi yang lemak berkrim..Ummi n abi seronok prepare puree. Dengan bantuan baby bullet blender hihihi. Yesss, beli jgak baby bullet blender ni hihihi. Dapat beli dengan harga RM138. ni lah yang paling murah bazi dapat..

Apa reaksi maryam bila dapat makan? die menolak ke? ke suka? alhamdulillah, maryam safiyya sangat sukaaaa! bila nak lap mulut dia nganga2 dia macam kita nak suapkan makanan hahaha..Dan abes dia makan. alhamdulillah tak menolak rezeki dan tak membazir anak kami ni hihihi..

Nah, tataplah gambar si comot ni hihihi..


Ok, jumpa lagi di entry yang lain \O/

11 comments:

Ryn said...

makan da dy...comey sgt..:)

Ann Ishak said...

si comot yang cute, dah pandai makan ye

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh dah besar dia. Dah makin cantik!

IntaNBerliaN said...

ololooo comelnya...

saya pun bg aqilah puri carrot jugak ;-)

Asz Miza said...

comot2 pun comeii!

eMMe said...

btol la Bazi... anak twin akak pun.. dia tgkkk je kalo akak makan pape depan dia... tapi twin baru 5 bulan 2nd week... kene tunggu 6 bln gak baru boleh kasi makan puree... leh belajar dgn bazi buat puree yg sedap kan..

Fardilla Fawzi said...

tomeiiinya maryam.....=))

~ NANA ~ said...

wahhh dh 6 bulan rupanya anak dara ni..lps ni boleh la try buat mcm2 puree lagi ;)

-Sara- said...

ALA2 TOMELLLLLLLLL :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam bazi..
yeay.. dah mkn solid food ye.. mesti sedap ummi maryam buat kan..? hihi..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Comey..;)

 

Template by BloggerCandy.com