Thursday, June 6, 2013

Baby Chair Pilihan Hati


Bila maryam dah mula makan, ummi nye ni mula lah beriye-iye survey kerusi untuk si kenit duduk. Kunun nye lagi selesa dan praktikal dan beradap duduk di kerusi (hahaaktuihhh). Yelah takdelah anak dara bazi tuh terkangkang2 duduk kt simen kan (alasan nk sedapkan hati sendiri hahahha) Padahal boleh jer bg Maryam mkn sambil pegang dia atau duduk kan die kat fisher price rocker tuh. Ini semua nafsu ummi utk membeli, abi iyooo kana je lahh hihihi..Xpelah bila dah beli ummi akan pastikan baby chair tuh akan di guna kan sebaik mungkin, semaksima yg mungkin! Yezzzaaaa~

Jadi bulan lepas bersurvey-survey lah kami suami isteri mencari baby chair yg sesuai. Yg sesuai bagi kami mksdnye mesra poket kami, mesra pengguna (boleh di guna pakai lama), dan praktikal. Cari punya cari memang banyak rupanye baby seat/baby chair/ booster seat utk baby ni. Apa yang penting duit jelah kena ado.


BUMBO SEAT


Bumbo seat ni memang comey. Boleh beli dengan tray jugak. Warna pon menarik, memang warna yg ceria2 sesuai utk si kecil..Bumbo seat ni boleh di gunakan bila mana baby dah boleh control their own head. Takdelah kepala anak tuh terkulai2 je nnti kan. Tapi org2 tua ckp x baik dudukkan anak selagi die x boleh duduk dengan sendiri nye. Sbb tulang die tak kuat lagi. Maybe ada benarnya. Tapi sekejap xpelah, utk train die hehehe. Kelebihan bumbo seat ni adalah mudah di bersihkan,portable, ringan, cantik, menarik dan debomm. Tapi kekurangan nya tak boleh guna kt high surface (tanpa pengawasan org dewasa lah k), rasa nya baby x boleh duduk lama dlm tuh, dan kekurangan yang paling ketara bagi kami suami isteri adalah harganya yg mahal hahaha. Kalau ikut yg kami survey harga memang RM190 ke atas. Hmmmmm~

ANBEBE BABY SEAT



Lebih kurang sama je ngan Bumbo seat Cuma slightly cheaper tapi still mahal bagi kami wahahaha (siapa kata engineer gaji besar? Hahaha. Engineer pon kuli juge mihmihmih)


FISHER PRICE BOOSTER SEAT


Booster seat ni pon ok, boleh guna lama. Ada tray, ada seat belt lagi hihihi. Kelebihan lain adalah warna menarik juga ada combination color biru hijau krim. Dan ada juga color maroon tp rsnye kebykkan yg dijual kt mesia ni adalah color biru hijau tuh. Booster seat ni foldable jadi boleh bwk ke mana saja yg korang suka :) boleh guna di high surface, ada height adjustment, ada adjustment ikut kegemukan perut baby hihihi. Kelebihan lain adalah ringan dan harganya adalah ada mahal ada murah. Maknanya korang kena rajin survey. Kalau kt giant atau jusco booster seat ni boleh cecah RM200.. Maximum weight adalah 23 kg (mcm berat ummi Maryam masa sekolah rendah jer hihihi)

Ok, byk lg seat di luar sana. Ada yg jenis high chair punya. Tapi bazi tak survey sebab taknak guna yg high chair tu konon nya makan space hehehhe n susah nk bwk ke mana-mana..

Rasa2 korang mana yg Maryam dapat? Yg mahal tu ke? Hihihi.
-
-
-
-
-
-
-



Tadaaaaa, Maryam bergaya di kerusi baru hehehe. Kitorng belikan Fisher Price Booster Seat utk Nur Maryam Safiyya. Kami dapat harga yg berpatutan. Dapatlah jumpa yg harga RM160.. sorry ye, bukan nak show off harga ye tapi nak sharing saja k. siapa yang berminat nak tahu bazi beli dari siap boleh lah msg bazi  :)

Ok, cukuplah utk hari ni hehehe.

Have a nice day korang.

18 comments:

ctmah said...

amboi..mmg bergaya betul ni maryam =)

Mrs Lurve said...

seronok maryam dpt kerusi baru..

♥ ROS ♥ said...

Ah sonoknya maryam dpt krusi bru :) hehhehe

Bazilah (^0^) said...

ctmah : hehehe anak pompuan sedapp betul mak nye nk menggayakan hehehe

azie : maryam seronok tp ummi nye lebih2 lagi seronok haha

ros : hihihi, dak kecik tak paham ape lg kan ros, ape kite bg sume die seronok :)

Kesuma Angsana said...

seronoklah dier yer

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

salam ukhuwah dari bunda...

selesa lah baby duduk makan nanti yer..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Bazi..
hihi..dah beso cik maryam kite..
cma pernah tgk yg bamboo tu..
yg fisher price ni baru tgk..
wah2..kemain suka maryam dpt kerusi baruuuuu.. :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Sungguh bergaya. Boleh recycle utk adik2 Maryam plak nt klu material dia ok. :D

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Yg no.3 mmg lebih praktikal..boleh guna lama sikit..:)

Kakzakie said...

Bertuahlah Maryam dapat duduk kerusi yg selesa. Dah macam harga kerusi di pejabat kan mahalnya...

Dkna Abza said...

comey jer kan kalo babdy duduk kat seat nie..

::EIDA:: said...

xpe.. yang penting maryam dapat kerusi baru.. yeayyyyy!! ;)

mama aryan said...

seronok maryam duduk dlm tu ye

mama ila said...

yeay!! maryam dah ada baby seat yer...amboiii..bergaya dia duk lam tu..lagi semangat lah nak mkn yer..hehe

~ NANA ~ said...

I pon dulu berangan nk beli yg mcm maryam tu tapi last2 tak terbeli pon..haha

Deq's Qienz said...

wahh kiut la chair dia..mana dapat ek??

Bazilah (^0^) said...

KA: hehehe. dak kecik kak, sume pon sonok kan bg dorg ;)

Bunda : hopefully hehe :)

Cma : hehehe nnti cma pregnant beli lah utk baby k :)

Kak mirror : mmg simpan utk adik2 maryam nnti. untung lah anak sulung sume baru hehe

mrs.secretary : kannnnn hehehe

kak zakie : brg2 baby mmg mahal2 skrg kan kak

Dkna ; hehe kalau ummi nye duduk lagi comeyyy :D

Eida : nak jgk tiket wayang free heehhee

Mama Aryan : hehe die sonok kena agah ngan abi nye tuh kak :)

mama ila : hehe maryam mmg suka mkn kak. hulur je sudu mmg die nganga haha

Nana : xpeeee,ayish dh byk toys haha

Deq's Qienz : beli online :)bazi tgk kt lelong huhu

NOOR ERMAHANI MUHAMAD said...

Nk jgk...camna...nk beli nk beli

 

Template by BloggerCandy.com