Monday, November 12, 2012

Pengalaman Bersalin Baby Maryam Part 2


continue entry sebelum nih hehehe. tgk gmbr baby maryam tido dulu hehehe..

Tido mengiring, kaki bersilang, tangan kt dagu, mcm org besar huhu
Sebelum masuk labor room,tak sempat pon nak bermaaf-maafan ngan incik suami..actually bukan x sempat, tapi ada sikit rasa segannnn haha..sorry incik suami (^^,). Masuk2 je labour room, doktor2 terus setup CTG, cucuk sana cucuk sini huhuhu. then check VE sekali lagi, rupa2 nya dah bukak 6cm..Saya masuk LR lebih kurang pukul 6 ptg cmtu..Untuk pengetahuan semua, saya bersalin kt Hospital Tuanku Jaafar jer, government hospital so sebelum bersalin xdelah ngada2 nak request doktor perempuan sahaja tapi tup2 masa dalam LR, nurse tanye " Puan nak request doktor perempuan sahaja ke?" terus saya jawab yer :) Alhamdulillah dipermudahkan..jadi sepanjang saya bersalin, saya di kelilingi doktor2 dan nurse perempuan sahaja :)

Dan yang paling saya bersyukur sekali, suami ada di sisi sepanjang proses meneran tuh. Nurse cakap dengan saya suami sekali meneran hahaha. Tapi seriously cakap, suami betul2 bagi semangat dlm LR tuh,suami siap ckp " syg dah nmpk rambut baby, sikit lagi, sikit lagi " huhuhu.. rasanya kalau suami xde mungkin lama lagi lah saya dalam LR tuh..Terima kasih suami. I love you :)

Oh, bila dah bukak 6cm tuh, doktor terus pecahkan air ketuban / artificial rupture of membrane (ARM), dengan keluarkan air kencing (katanya boleh membantu utk meneran). tapi masa doktor keluarkan air kencing tuh, rasa nk meneran tuh sangat kuat..bila dah pecah air ketuban, air kencing dah keluar,contraction makin rasa sgt kuat. sakittttt wooo. tapi selawat byk2, tarik nafas panjang2 insyaALLAH rasa lega sikit kesakitan tuh walaupun lega sekejap saja..bila dah pecah air ketuban, doktor kata dah bukak 8cm..

Masa dalam LR, mcm2 ragam ada. korang akan dengar org kt partition sebelah punya jerit lah, doktor punya jerit lah huhuhu. saya sempat tnye nurse lagi " nurse agak2 saya berapa lama lagi ni, sakit ni nurse " hahaha. nurse siap pandang jam, tnye anak 1st ke , then cakap mungkin 4-5 jam lagi nih. gileee lama wehhhhh...

Kol 7.30, memang xleh nk tahan dah. ckp ngan nurse saya nak teran..suami, nurse, doktor semua bagi semangat suruh teran. x tahu lah berapa kali saya meneran hahaha. bila rasa sangat letih, suami, doktor dan nurse bagi semangat suruh teran semula..Alhamdulillah 7.48 mlm, baby maryam selamat di lahirkan :) rasa sangatttttttttttttt lega. suami terus bisik2 " baby maryam dah keluar sayang ".. Terasa sangat nikmat masa tuh, terasa segala penat lelah 9 bulan lebih, segala penat lelah meneran sangat berbaloi :)

Alhamdulillah saya berada dalam LR x lama, saya masuk pukul 6, pukul 7.48 baby maryam selamat keluar dari zon paling selesa nya huhuhu. Alhamdulillah proses kelahiran baby maryam di permudahkan ALLAH. mungkin berkat doa suami, ibu ayah, mummy abah, keluarga, kawan2 dan anda semua yang rajin baca blog ni :) Terima kasih semua!

Lepas selamat bersalin, keluarkan uri, tibalah saat utk proses menjahit, even terasa ngilu masa proses menjahit tuh, tapi sakit untuk bersalin mengatasi proses menjahit tuh hehehe.  Dan dalam otak masa tuh, pikir nak jumpa baby maryam dengan suami secepat mungkin :)

Pengalaman yang sangat2 bernilai..Sayangi dan hargai lah ibu masing2..

Baby Nur Maryam Safiyya Masa Berusia Seminggu :)

Baby : Nur Maryam Safiyya Binti Mohammad Izzat
Berat : 3.1 kg
Panjang : 51 cm
Cara kelahiran : Normal

Baby Maryam, ummi ngan abi love u (^^,)



18 comments:

Mrs Lurve said...

bestnya baca entry bazi nie..alhamdulillah..kejap je berada dlm lr tue..proses kelahiran pulak mudah shj...alhamdulillah segalanya dipermudahkan..seronok dgr. Tahniah utk bazi dan suami.. hai maryam..aunty xsbr nk tgk ummi kamu update sal kamu di entry2 lain

ctmah said...

hi baby maryam..comel la awk ni..rindu nak pregnant lg..erks! :p

Ema Blog said...

tahniah...comel babynya..

♥ Wina ♥ said...

dah 2 kali bersalin, tp tetap suke baca pengalaman bersalin org lain..macam² pengalaman org kan?

alhamdulilah semuanya selamat :)

SURIA AMANDA said...

sesuatu yg indah bila baby dah keluar dari perut kan? comel baby Maryam...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam ummu maryam :)

hihih.. teringat mase mula2 cma masuk dlm LB dulu.. mmg bestkan pengalaman bersalin ni.. sakit mmg sakit.. tp bila semuanya dah settle... lega sgt2kan..

comeynye bb maryam.. nk cubit2 pipi die tu...huhuhu


selamat berpntang :)

mama ila said...

maryam comel!!! =)

Zurae said...

Alhamdulillah,,, mudah dan cepatnya proses bersalin awak...
Saya nanti xtau la macammana,,,
Harap dipermudahkan juga..

Ryn said...

comel sgt3 bby bazi...:)

puan.mila said...

baby maryam comel!! Coming soon turn auntie mila plk ye..hehe

mama aryan said...

comel baby maryam nih..

IntaNBerliaN said...

eh, panjang maryam n aqilah samalah.. 51 cm.. hihii... tp bezanya aqilah berat 2.65 je... kalau aqilah tunggu sampai 40 mggu, agak2 boleh sama berat dgn maryam.. ehheh.. aqilah lahir 38 mggu... :-)

adyna said...

Alhamdulillah dipermudahkan semua urusan kan ;)

elly hamzah said...

simpan pic ni..she's so adorable at these moment! eeeiii..geram nak gi jumpa maryam lagikkk!upsiii...present blom kasik ek???

eMMe said...

Salam Bazi, bestnye..........pengalaman masing2 kan... berbeza, mcm2 citer yg leh kite dengar, syukur Bazi, tgk Maryam pun leh tahan semangatnye..muke dia ikut muke ur husband kan.. yea la, anak gurl, kene ikut abi dia lebih... baru ngam n sejukkk je perot umi dia mengandung......

doakan akak ye Bazi...
moga akak kuat hadapi ujian Allah ini...

yatt said...

hai salam kenal...geng bella la ni, lahir kat HTJ jugak :)

Kesuma Angsana said...

tq share this ye

GreenJade said...

cute nye baby ...beza baby kite sebulan je Bazi...sis Oct..ehehhe

tahniah!

 

Template by BloggerCandy.com