Friday, November 9, 2012

Pengalaman Bersalin Baby Maryam


Alhamdulillah dah seminggu rupanya usia si kecik maryam safiyya kami
sekejap je masa berlalu
amik peluang nk update belog sementara baby maryam lena tido huhuhu

nak share dengan semua pengalaman bersalin saya
due date yang klinik bagi 1 Nov 2012
tapi 1hb tu baby maryam still sedap duduk dalam tummy hehehe
1 Nov tu saya pegilah KK utk check degupan jantung baby
31 Oct tu lepas asar ada keluar sikit lendir ngan darah
sikitttttt sangat tanda tuh
tak amik peduli sangat sebab xde rasa sakit pon
Masa pegi KK 1 Nov tu saya ckp lah ngan nurse pasal keluar darah tu
terus nurse buat kiraan contraction tuh
Dan nurse nasihat utk g hospital terus sbb katanya kekerapan contraction dah 2 kali dalam 10 minit dan setiap satu selama 25 saat.
Orang degil ni xnk g hospital sbb x sakit lagi tapi suami nasihat suruh pegi jgk
last2 pegi jgk hospital tp itu pon malam hahaha
masa dekat screening room doktor wat VE, katanya dh ada bukaan 2-3 cm, terus kena admit wad
sakit still belum rasa , alhamdulillah :)
jam 3-4 pagi dah ada rasa sakit sikit tapi saya still boleh tahan
Check VE masa waktu pagi doktor kata still 2-3 cm
sabar je lerrr haha
start pukul 9 cmtu, saya dah mula rasa contraction.setiap 10 minit ada 2-3 kali
dari 25 saat setiap satu, semakin meningkat pada 30 saat, pada 35 saat
tahan lagi tahan lagi tahan lagi
sampai lah pukul 5 ptg, tepon suami yang dah on the way ke hospital suh cpt
sbb dh x tahan, keluar air mata tahan sakit
suami sampai hospital still boleh buat lawak lagi hahaha
terasa hilang kebimbangan bila suami buat lawak cmtu
5.30 ckp ngan nurse, sy nk suh doktor check VE
doktor check kata dah 4 cm, tolak labour room kata doktor huhu
setengah jam saya tggu wheel chair utk ke labor room
tahan sakit dgn pegang tangan suami
kesian suami huhuhu
sampai labour room, VE sekali lg, dah 6 cm!
eh ehhhh panjang nye entry hahaha
sambung kemudian la, nk tgk baby maryam :)

baby maryam buat muka hihihi

gerammmmm betul ngan si kenit maryam ni

22 comments:

Mrs Lurve said...

excited baca...kena tgu sambungan pulak huhuhuhu

SURIA AMANDA said...

sebijik ghuper ayahnya kan...

♥ Wina ♥ said...

tomeinye!!

puan.mila said...

ala suspen betol bazi ni..comel nya nama maryam safiyya..suke!!

Fara Fadzil said...

salam kenal.. :)
ughhhh...gerammmnye tgk baby awk nih..kawaiiiii!! (comelll) :D
tak saba nak ada baby lg..nak girl pulak..hihi

fara
-www.naturally-vitamin.blogspot.com :)

dhiashahida said...

mndebarkanla..smbung la lg kiter nak tahu..huhuhu

ctmah said...

alala..comeinya maryam buat muke.bijak2 :D

A servant of Allah. said...

comel baby maryam......:)

Shakina Farhan said...

comelnye baby maryam buat mulut burung..hehe..to be continued itu perlu sbb baby awl2 ni cepat bgn cepat tido..hehe..

Cik Puan Rara said...

alololo tomeiiii.

C'Jai said...

Dah selamat brsalin yer...Tahniah....comel maryam..sedap namanya..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam bazi..
hai bby maryam sofia..sedapnye nama die..

bestkan pengalaman bersalin tu :)

::EIDA:: said...

sambungggg cepattttt ... hehehe

Nur Hareza said...

Tahniah ye.. Selqmat berpantang.. Bengkung jgn tinggal tau

Nur Hareza said...

selamat berpantang.. Eh, tahniah juga

mama ila said...

waahhhhh...to be continued..hahaha...hye baby maryam...comel!!!

Zurae said...

Ala kenapa ade sambungan laks... x sabar nak tau cite selanjutnya...

comeyynya baby maryam...

Deq's Qienz said...

aloloo kiutnya..tahniah semuga bertambah bahagia mahligai y dibina gan kehadiran cahaya mata y baru ya :)

@YUNID@TI said...

tahniah.... comelnya mariam..... ;)

mama aryan said...

seronok baca..pengalaman yg tak dpt dilupakan..

IntaNBerliaN said...

ooo lambat jugak bukaan laluan bazi yer...

*next time bila nak bersalin2nd baby, minum air zam2 bila dah nak start sakit... mcm saya, msk wad je, terus minum air zam2.. sekejap je jln tu bukak.. dr alisha lagi mmg macam ni.. so, sy xda nak tunggu lama rs sakit tu + cept je bersalin...

eMMe said...

Salam Bazi, mmg mudah nya Allah berikan kepada kamu utk melahirkan Maryam... takde apa2 masalah pun yea.. Syukur lah...

 

Template by BloggerCandy.com