Sunday, June 10, 2012

Apam Mekar Soda

Semalam terajin nak buat kuih "apam mekar soda" ni..incik suami pon keje, konon2 nak surprise suami lah, dia balik je sudah terhidang si apam mekar soda nih....tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii banyak plak kejadian yang tak di ingini berlaku..pertama sekali, saya dah sebabkan fius dkt rumah ibu saya terbakar :( siap kuar asap2 n sparks lagi...cuak dah masa tuh..rupa nya extension yg saya guna tuh dah x elok! ishhhh nasib x jadi pape..tapiiii xpe, semangat nak buat si apam mekar soda masih ada...guna lah suis lain kan, apa susah! hehe...dah best best tgk telur n gula di pukul kembang oleh si mixer, smpi lah masa nk masuk tepung...off mixer sekejap. masuk tepung dan on semula mixer tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mixer x nak berpusinggg! bengong betulll hahaha...abes semua barang saya rosakkan sbb si apam mekar soda nih :( terpaksa lah tunggu incik suami pulang dan pergilah kami ke rumah ibu sedara semata-mata nk pinjam mixer...ishhhh dugaan betul hahhaa.akhirnya berjaya jugak saya siapkan apam mekar soda a.k.a apam kasih sayang ni....persembahkan apam mekar sodaaa..jeng jeng jeng jennggggg :D



yummmy yummmmyyy sangat sedapppp, lembut pulak tuh (puji diri sendiri) hahaha..

nak resepi? Nahhhh...

APAM MEKAR SODA A.K.A APAM KASIH SAYANG

Bahan-Bahan

300 g Tepung Gandum
3 biji telur ayam
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air eskrem soda cap F&N
1 satu sudu teh ovalett
Pewarna
Perasa oren/ esen  (untuk hilangkan hanyir n bagi rs sedikit dkt apam tu)

Cara-cara membuatnya..


1. Pukul telur, gula dan ovalett bersama-sama sampai lah kembang sekembang nya...

2. Masuk kan air eskrem soda dan pukul lagi...

3. Masuk kan tepung gandum dan pukul lagi....

4. Masuk kan juga perasa oren dan sebatikan

5. Bahagi kan kepada beberapa bahagian dan titislah pewarna yg di gemari

6. Sudukan adunan ke dalam cup (saya buat penuh cup tuh)

7. Kukus dengan api besar selama 7 minit...

8. tadaaaaaa dah siap, boleh lah ngap ngap ngapppp

Resepi asal dari sini . thanks kak nani :)


Selamat mencuba :)

6 comments:

Asz Miza said...

Ohoiiii..sedapnyeee..ni yg nak kena try ni..tapi barang tak cukup! Hehe.. Sedap eh? Nak sikittt. :)

whitecappuccino said...

rajinnya buat apam ni..

Kakzakie said...

Walau sampai meminjam mixer tapi berbaloi bila apamnya gebus gitu..

Bazilah (^0^) said...

asz miza :sedappppp hehe. nak skit? x bolehlaaa, dah abes :D

whitecappucino : ter-rajin sket kelmarin:)

kakzakie : aah tu la psl, mmg puas hati bile tgk kegebuan apam ni hehe

nadya said...

kalau nak deco dot-dot kat apam ni pun boleh kan???hehehehe

Bazilah (^0^) said...

nadya : boleh jgk tapi apam nih jenis yg merekah-rekah kt ats so kalo wat dot2 cm x berape nmpk :) kalo nk yg dot dot tuh, buat yg apam polka dot tuh, itu xde letak ais krim soda hehe

 

Template by BloggerCandy.com