Friday, June 15, 2012

Pengagihan Berat Badan Semasa Hamil

Nak kongsi sikit tentang pengagihan berat badan semasa hamil..Ini semua saya baca dalam buku yang di beli oleh incik suami :)

apa yang kita semua sedia maklum, masa pregnant, berat badan kompem akan naik punya. kalau turun alkisahnya membebel lah nurse-nurse, doktor-doktor nnti..terlebih berat pn kena bebel jgk. APA PON TAK BOLEH hehehe..okeh, mari baca..

PENGAGIHAN BERAT BADAN KETIKA HAMIL (SECARA PURATA/AVERAGE OK :))


Baby : 3.4 kg
Placenta : 0.68 kg
Extra Fluid : 1.36 kg
Increased Blood : 1.25 kg
Amniotic Fluid : 0.8 kg
Uterus : 0.9 kg
Fat deposits : 3.18 kg (makkk aihhh beratnyaaa!)
Breasts : (0.5 kg)

Total weight gain : 12 kg


Now, everyone can fly! eh eh hehehe. now everyone dah tahu kannnn..so how much weight should all of u gained then??? Dari pembacaan saya, xde apa2 guidelines pon dalam penambahan berat badan ni cuma nya pakar-pakar kesihatan nih nak bakal-bakal mommies sekalian ada sedikit idea berapa berat badan yang patut /perlu ketika mengandung..

  • general rule of thumb (rasa mcm belajar engineering balik pulak hehehe) : most pregnant women should gain 12.5 kg (average)
  • Kalau sebelum pregnant, bakal mommies-mommies sekalian dah ada normal weight so you should expect utk gain around 11 kg semasa pregnancy (tapi kalau dah berat xleh naik, jgn memaksa diri plak yer)
  • Kalau sebelum pregnant, you were underweight so bakal2 mak haruslah aim utk gain around 16.5 kg (banyaknyeee hehe)
  • Kalau sebelum pregnant dah overweight, so you should aim to put on NO MORE THAN 6 KG :)

Okey mommies-to-be sekalian? ada paham ? heheh.. tapi ini semua, guidelines je, apa yang penting baby masing-masing sihat. mudah-mudahan, amin....

HAVE A NICE DAY :)




9 comments:

adyna said...

a'ah ape yang penting..baby n ibu selamat ;)

Asz Miza said...

Kita so far nak masuk 28w ni dah gain 7.5kg da..hahaha..adoii boleh naik lagi 5kg je dalam masa 12w? Boleh ke tak ni. Macam terlebih je nanti.Haha.

whitecappuccino said...

tak pregnant pun naik berat ni apa kesah? hehehe

♥e'in♥ said...

oooo.. kite baru tahu nie.. nice sharing.. hehehe

Bazilah (^0^) said...

adyna : betul2, asalkan baby sehat dah alhamdulillah :)

Asz miza : hehehe xpe, lebih pon boleh hihihi

whitecappucino : tu tanda nya hidup bahagia hehehe

e'in : sharing is caring :)

bunga_rose said...

mengandungkan yang sulung berat sebelum bersalin naik sampai 12kg, berat air.. yang 2nd pulak naik 11kg.. yang ni memang sebab baby yang berat hihihi...

Bazilah (^0^) said...

wahhh,mmg berat ideal utk pregnancy tu. hebat2 heheh

Cikpuan rara said...

huh rara ni dh berbelas belas kg naik.nk ckp hape.hehehe

Bazilah (^0^) said...

tu rara mkn byk ke baby yg mkn byk tu? hehehe

 

Template by BloggerCandy.com