Monday, June 4, 2012

Tips untuk berjimat-cermat


Hai semua. Arini saya nak ajar cara berjimat cermat walaupun saya sendiri bukan seorang yang penjimat cermat tetapi suami saya sgt berjimat cermat skrg! Jadi ni semua saya belajar dari my superhusben…

Bulan nih mmg banyak sangat penggunaan duit sbb kitorg renew road tax & insurance untuk kereta hampir RM 2k..ish ish, banyak betol duit pkai kete..dan adalah guna untuk lain selain kegunaan harian kitorg..jadi bulan nih mmg lah kne jimat cermat sbb kitorg nk saving for the future…

Jadi nye tips-tips jimat cermat dari saya ialah :

Yang pertama : kurangkan aktiviti hiburan di luar. Maksud saya hiburan ni mcm konsert ke,menonton wayang ke..menonton wayang tuh kadang2 satu cara merapatkan hubungan sesame keluarga jgk tp kalo dah selalu sgt menonton wayang dalam sebulan tuh,kan membazir tuhhhhhh..incik suami saya suka mendownload macam2 cerita jadinya menonton wayang bagi kami suami isteri adalah di depan kaca TV yang berskrin besar hehhee. Tgk tv sambil berbaring2, ada air oren sejuk, kipas pon laju . seronok weh!

Yang kedua : kurangkan makan luar, ataupun kurangkan makan die restoran-restoran segera mcm KFC, pizza hut, fish manhattan ke, starbucks ke, sushi king ke and etc…makan di tempat2 cmni sememang nya mahal..hmmm, kami suami isteri bukan nye x mampu nak makan di tempat2 camtu tp mahal sgt weh. Bukan lah kami kedekut, tapi beringat, duit yg di gunakan untuk makan kt tempat2 cmtu, boleh di gunakan untuk kegunaan lain yang lebih penting. Tapi bukan lah x boleh langsung yer, jangan salah faham plak. Rancang lah perbelanjaan korang….skrg pon saya dan suami dah cuba makan di rumah even hari bekerja pon.. isteri terpaksa masak sob sob sob..hehe. xpe2 dapat pahala kalau ikhlas memasak untuk suami insyaALLAH..

Yang ketiga : fuel untuk kereta adalah sgt mahal skrg….jadi kalau kamu-kamu semua plan untuk keluar beli barang silalah buat list terlebih dahulu jadi x perlulah nk keluar dua-tiga kali sbb terlupa beli satu-dua barang…

Yang keempat : rekod lah setiap duit keluar masuk korang. Jadi dapatlah korang monitor mana pegi nye duit bulanan korang. Macam ape yang saya dan suami tgh buat skrg. Suami saya siap buat graf lagi! Hebat x hebat suami ku hahahaa…

Kita ni kena bersederhana dalam segala aspek..termsk lah dalam hal perbelanjaan nih. Jgn sbb orang lain ada kereta mewah, kau pon nk jugak! Jgn sbb orang lain dapat pegi holiday kt oversea or even domestic, kau pon nak jugak! Jgn sbb tgk org lain makan kt tmpt mahal2, kau pon nak jugak! Apa-apa pon semua nye berbalik pada kemampuan diri sendiri.. cermin diri sendiri dulu,nilai kemampuan diri sendiri dalam mengurus kewangan.

Ni je yang dapat saya pikirkan, kalau ada nnti lah cerita lagi…


p/s : PESANAN UNTUK DIRI SENDIRI JUGAK!


3 comments:

Zana Adieyza said...

buat belanjawan setiap bulan mmg penting.. kita tau ke mana mengalirnya duit kita tu..

boleh jugak cuba tips beli sekali banyak.. cthnya beli 2 botol shampoo besar.. mmg nmpk mahal tapi tahan sampai 2 bulan.. kiranya bulan depan tu kita x payah beli byk sgt barang, so x terasa sgt.. belanja lebih selang sebulan la senang citer.. tu cara zana lah.. hihihi..

Bazilah (^0^) said...

betul betul betul..kne buat belanjawan :)

okey, cara zana tu boleh di cuba nnti hehe. tenkiu zana :)

anitadiana said...

setuju sesanggat...

 

Template by BloggerCandy.com