Sunday, June 24, 2012

Result Check Up Tak Memberansangkan

Khamis minggu lepas pergi check up untuk bulan ke-5 tapi result tak besttttttt..berat naik 3 kg dalam sebulan. nurse dah bagi ceramah pemakanan dah. lepas ni nurse suruh kurangkan pengambilan karbohidrat, kurangkan mkn nasi lebihkan lauk-lauk mcm daging, sayur-sayuran dan buah-buahan......baiklahhhhh nurse...

Result darah pun tak ok sbb HB dapat 10.0 jerrrrrr... dengarlah ceramah sekali lagi betapa pentingnya mengekalkan HB atas 11.0...nurse cakap " adik kena mkn byk buah-buahan kuning yer mcm belimbing,pisang bla blaaaaa blaaaaa, mkn daging banyak sket, iron tablet lepas ni makan 2 biji sehari, make sure mkn sebelum makan sbb bla blaaaaaa blaaaa. Sebagai denda, lagi 2 minggu adik kena datang lagiiiii ".. -____-

dah ler masa amik darah nurse tak jumpa urat, dan hasil nya lebam-lebam lah tgn kurus ku ini hukhukhuk...di sebabkan terlalu frust dengan result check up,balik umah parent melantak makan terus lupa nasihat nurse hahahhaha. tapi nasib baik saya ada nurse lain iaitu INCIK SUAMI yang cepat jer jadi tukang stop si isteri dari terus makan :D

hmmmm,hopefully result akan datang lagi better dari ini :)

13 comments:

whitecappuccino said...

ooo..kena makan makanan utk tambah darah nanti HB rendah, sape yg susah??? bazilah jugak!!

Bazilah (^0^) said...

baek kak! :)

Asz Miza said...

Walawehhh..dlu miza pun dari awl sampai skg stiap kali check up mesti naik 2kg. Haha. Nasib baik start 6 bulan mmg kena naik 2kg/month. :D Taknak bagi berat naik banyak kena kurangkan makan nasi atau takyah makan nasi ganti dengan carbs lain. Rasanya berkesan kot. HB nak naikkan makan kerang banyak2. Haha.Nasi lemak sambal kerang sedap jugak ni! :D

Aeen said...

HB aeen xpenah pn cantik....tiap2 kali check-up da tau da nurse nk ckp ape...hahaahaha....

Cikpuan rara said...

sama lah mcm rara,naik 4kilo.muahahahah lantak lah misi nk ckp apa.asalkan aku xlapo.heheh

eMMe said...

betul dear,
time pregnant la kene jaga...
jgn main2 tau...
jaga makan.. jaga diri n kesihatan tu...
makan la makanan yg menyihat kan ibu n anak, penting tu dear... kan dah kene bebel dengan 'nurse eMMe' hahahaha... moga next check up dpt result yg memberangsangkan...take care, esok akak check up, hope result baik, heeee~

Bazilah (^0^) said...

miza :hahaha cm lebih kurang jer kita ni. Nih nurse siap ckp lg, lepas nih adik boleh balun mkn byk2 sbb kne naik 2 kg hahaha. Skrg mmg kurangkan nasi dah. Nasi lemak lagiiiiii lah x mkn haha. Sambal kerang? Nyummmm nyummmm…

Aeen : aeen kena tahan telinga je la ek hehehe :D

Rara : hahaha sempoi je rara nih.. asalkan baby sehat ye dak, nurse ckp tkt kalo naik byk nnti berat ssh nk turun smule hehehe (nurse yg tolong risau :D)

Kak Emme : opsssssss, baik 'nurse emme' :) sok akk check up plak ek. harap2 semua okey ek :)

Riny said...

kite serupe....hehehehe...ape la naseb kite ni kan...

Bazilah (^0^) said...

Riny : xpe2,jgn putus asa. chaiyok2 naik kan hb anda! :)

aTy _faRed~ said...

saye dulu..memanjang kene ceramah pasal HB tu..huhu...

anitadiana said...

ne mesti buat buku merah..kalu klinik kesihatan mesti jadi mcm ne..kak ita terus gi PPum..tak ada pun..anak-anak yg lahir pun tak lah besar mana..kalu ikut mamanya makan banyak ..tang anak tu sedang-sedang aje...

eB said...

ms mabok dolo trn byk x? kalo byk rsnyer ok jerk :)

Bazilah (^0^) said...

aty : hehehe ni first time, so hopefully pasni result sume ok je

k.nita : aah kak, kk lah nih. before nih ok jer tp tu lah last week plak masalah

eB : bazi alhamdulillah xde mabuk2, tu yg dari awal peknen berat mmg naik jer hihihi

 

Template by BloggerCandy.com