Monday, September 24, 2012

35 Weeks Pregnant


Your baby now weighs about 5.25 pounds / 2.4 kilograms and measures approximately 18 inches / 45 centimetres from head to toe. His elbow, foot or head may protrude from your stomach when he stretches and squirms about. Soon, as the wall of your uterus and your abdomen stretch thinner and let in more light, your baby will begin to develop daily activity cycles. 

This week, your little one is now sporting fingernails and has a fully developed pair of kidneys. His liver can also process some waste products. 

There's much less amniotic fluid and much more baby in your uterus, which has expanded to a thousand times its original size. You've probably put on between 25 and 30 pounds / 11 and 13.6 kilograms and your weight gain has hit its peak. Even your belly button has got bigger and has popped outward. You may be feeling breathless now that the top of your uterus is up under your ribs. Try getting down on all fours to take deeper breaths. Although the pressure on your bladder will make the bathroom your second home, don't drink any less water - your baby needs the fluids. But you may like to cut down on diuretic drinks such as tea and coffee, which will make you have to urinate even more often. 
sumber : babycenter



Arini 35 minggu sudah! Suami dah makin kerap cakap “ lagi sebulan sayang, lagi sebulan je, sayang takut tak? Nak baby keluar awal ke ape? “ huhuhu, tak tahu nak jawab camne. Smlm saya jwb, tanak baby keluar lg, saya masih nak rasa si tecit ni menendang, tumbuk2 perut saya :) yelah, walaupun selalu jer ngadu dgn suami pasal berat laaa, x larat nak bangun laa, kaki sakit laaa tapi bila si tecit ni aktif je dlm perut, saya sgt happy…hari-hari kena catat pergerakan baby, kalau hari bekerja, selalunya pukul 3-4 mesti dh cukup 10 pergerakan. Kalau hari minggu si tecit mls nk gerak kot, mungkin dia tahu ummi nye pon bercuti :)

Masa duk menaip entry ni pon, baby tendang-tendang, mungkin dia tahu tgh bercerita pasal dia hehehe

Ok, menjelang 35 minggu ni, apa yg saya dah buat n nak buat

-         Nama baby belum finalize lagi haha. Di sebabkan ktorg tak sure gender baby sbb tak double confirmkan dengan klinik lain jadi kitorg decide utk prepare nama baby boy and girl.. Nama utk baby girl insyaALLAH dah ada, untuk boy still blur sbb byk sgt nama best hehehe

-         Proses mendobi dah settle, tggl nak packing jer lagi :D

-         Barang2 mummy si baby byk lagi belum beli hahaha. Selamba badak jer saya ni…stokin nak cari dkt sox world nti, breast pump, maternity bra sume xde lagi kuang2..Maternity pad perlu ke ek? ke kalau saya pkai yg overnight wing nye pad dah memadai??

-         InsyaALLAH nak bersalin dekat Hospital Tunku Jaafar, Seremban..

-         Apa lagi apa lagi apa lagi..

-         Ohhhh, ibu dah suruh minum susu kambing. Haruslah cari nnti…


Tadi rasa macam byk mende nk kena buat, tp ni tetiba blur plak huhu…………

22 comments:

Ezza Z said...

hai bazi.ezza da 30 weeks pon tak dobi baju baby lagi.hehe.

Ryn said...

take care tau..hehehe....:)

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah... Mcm ros dulu kt hospital die minta pad yang jenis bertali... :) nasib baik sediakan.. Ros masa pregnt nak sure nama bby.. Tp bila kuar nama jadi lain..hahhah... :p

Yati hashim said...

Siiiikit jek lagi... Semoga selamat segalanya..
Pasal maternity pad, rsa mcm xperlu... Msa kt spital drang kasi or bo request drang punya.. Pastu dh blik rumah x pakai pad sbb sakit kt tmpt jahitan :) i pki pad biasa tp cri yg lmbut pnya.. Kotex loop.

eMMe said...

wow! Baz! dah 35 minggu kejap je kan...
tak rasa cepatnya waktu... hampir dah hari bersalin, preparation utk baby n bakal mummy pun hampir siap yea
tapi akak... satu ape pun tak beli.. huhuhuh... maybe pas ni, InsyaAllah... yg pasal catit pergerakkan baby tu..akak selalu tick dekat2 jam 9.00 mlm... coz now baru rasa manyak pergerakkan babies... ari ni dah 3-4 kali perot akak bergegar kuat... cam bergusti depa berdua dlm ni, hahahaa...

A servant of Allah. said...

semoga semuanya selamat kak...:)

@YUNID@TI said...

lg sebulan... semoga selamat semuanya...

mama aryan said...

byk mende nak kena siapkan,akak dulu mlm nak pg hospital baru kemas beg,tengah sakit2 tu kemas beg,utk baby kedua,baby pertama,sebulan beg siap dlm bonet hehe

mama aryan said...

byk mende nak kena siapkan,akak dulu mlm nak pg hospital baru kemas beg,tengah sakit2 tu kemas beg,utk baby kedua,baby pertama,sebulan beg siap dlm bonet hehe

:: Mrs.Eady :: said...

semoga dipermudahkan semua nyer,amin~

Kesuma Angsana said...

take gd care ye dear, hanya KA doakan yg terbaik for u hokeyh

anna alaui said...

semoga semuanya berjalan lancar ye dear...doa byk2...

Mrs Lurve said...

lagi sebulan je..debarnya rasa..

IntaNBerliaN said...

sy lg 4 hari nak 35 mggu.. nama ank pun xda lg.. pesiapan adalah sikit2... :-)

Mommy_Cha said...

oh! how i love pregnancy time... :)

ctmah said...

miss moment yg lepas!hihi
boleh je bazi nk gune overnight wing tu.maternity pad tu gune masa darah btol2 byk jek.bila tinggal sket,terus gune pad biasa.

mamyharraz said...

turut rasa berdebar..sambil baca ada rasa perasaan teruja ;)

Azian Elias said...

salam kenal..


congrats by the way.

azizah :) said...

bestnya.. mesti makin berdebar2 kan sis.. >36minggu bila2 masa je baby keluar.. moga di permudahkan yer :))

Ogy Nordin said...

Seronoknya pengalaman mengandung 1st time..hehehhehe enjoy the moment dear.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Bazi!!.. Saat2 sebegini yg terindah tau!. Sbb time ni la Cik Abg paling sayang kat kita kan?. Dan paling terindah lg bila baby selamat je keluar nt.. masa tu rasa perghh lega,.. rasa mcm nak khabarkan pd semua org yg kita dah selamat bersalin.. hehe.. itu pengalaman Kak Mirror la time bersalin dulu.

Brilliant Marjan said...

semoga semuanya selamat..baca rabbi yasir wala...hingga habis..mudah utk lahirkan baby bila dlm bilik bedah tu

 

Template by BloggerCandy.com