Tuesday, September 18, 2012

Puding Karamel Untuk Cinta Hati Ku



Akhirnya berjaya jugak buat puding karamel, setelah berkali-kali nak buat puding karamel tp tertangguh sebab kehadiran cik malas hihihi..Incik suami suka puding karamel, jadi si isteri bersemangat lah nk membuat nye hehe..persembahkan puding karamel cinta hati ku (nama nak jiwang :D)


Alhamdillah suami suka dan ckp sedapppp. Thank u bebeh sbb suka :)
Tp insyaALLAH next time kalau buat nk byk kan lagi karamel tuh ngan nak bg puding tuh lembut sket lagi…

Nah nk share resepi :).. Maaf saya tak igt saya amik dari mana, sbb bila google2 jer terus salin langsung terlupa..harap2 tuan empunya resepi halalkan yer :)

Puding Karamel

Karamel

- 3/4 Cawan Gula Pasir (tapi saya rasa sikit, so next time nak tambah lagi gula)

Puding

- 4 biji telur
- 3 sudu besar gula pasir
- Esen Vanilla (saya letak 2 penutup botol esen tu)
- 1 tin susu cair (saya guna brand ideal)

Cara-cara

Untuk karamel, masak gula sampai cair dan warna berubah keperangan. Guna api perlahan jer. Bila dah berubah jadi perang, transfer karamel dalam talam yg nak di gunakan utk letak puding nnti..Kalau nak karamel lmbt beku sket, boleh tmbh sedikit air tp saya tak tmbh air, saya letak siap2 talam dalam periuk kukus. insyaALLAH karamel tuh akan kekal cair/ separa cair lerrr hehe

Untuk puding pulak, memula saya blend dulu gula pasir sbb saya tanak kelihatan beriya sgt pukul semua campuran nnti. Hehehe. sbb kalau pukul beriya-iya sgt, nnti tekstur puding tak cantik, nnti berlubang di sana-sini mcm kawah kt bulan..

-         Blend gula
-         Pecahkan telur dan kacau sehingga hancur dan sebati. Kacau perlahan-lahan ok.
-         Campurkan susu cair, gula yg dah di blend td, telur yg dh dikacau td dan esen vanilla
-         Kacau-kacau smpi lah sebati
-         Bila dah sebati, tuang dalam talam yg kita dah isi ngan karamel td
-         Kukus selama 20 minit
-         Kalau boleh cover penutup kukus dengan kain untuk elak air terjatuh atas puding
-         Bila dah masak, sejuk kan sekejap, terbalikkan puding tuh pastu boleh lah simpan dalam fridge :)
-         Step terakhir, makannnn hehe


Selamat mencuba! :) 

19 comments:

Cheyan said...

eh..smlam pun sy buat puding caramel..hehehe..tp sy tak letak gula dalam puding tu..sebab dah ada caramel tu kan..hehehe..

♥ ROS ♥ said...

Rajin lagi memasak... Hihihi.. Sonok kan buat bila suami kata sedap...ekkeke :)

cik mah said...

cik mah pun suka wat ni...cik mah pun ade resipi puding...senang je kan....sedapnye...senang2 jenguklah blog cik mah....

~ NANA ~ said...

kebetulan hari ni i buat puding karamel...hehe...my fav gak ni :)

mamyharraz said...

menu feveret akk nih..
tq share resepi ;)

Mrs Lurve said...

puding karamel nie bulan posa memg suka sgt mkn..

:: Mrs.Eady :: said...

kagummm :)

Mommy_Cha said...

Dear memula i ingat u buat puding untuk ur baby ke ape? hehehe..rupanya for ur hubby! I pon suka makan karamel ni. dlm bulan puasa tercarik2 mendalah nih...tq for the recipe :) leh try!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Wah! Bazi. Memang menjadi!.
Nyum nyum sedapnyaa.. Mesti Cik Abg makin sayang bininya preggy2 pun rajin masak.

Zurae said...

Dulu masa baru2 pandai buat ni. hari2 zura buat... ok la x susah n senang nk hidang... cuma dh lama x buat,byk lupa... bleh try buat balik nih..

puan.mila said...

bestnya..mila suka tp hubby xsuka so nak buat cam malas sbb xpadan nak mkn sorg..

Pink Lavender said...

npk sedap..
terasa nak cuba plak..hi3..

IntaNBerliaN said...

sedap tu puding karemal :-)

A servant of Allah. said...

rajin !! :)

azizah :) said...

peh nyumnyum..nampak sedap.. kak! jijah amik resepi yer.. nak try buat..tq share :)

munna said...

sedapnya....kak munna pun suka buat puding ni

adyna said...

akak tak try lagi..resepi dah ada hehehe..tunggu rajin dtg

Kesuma Angsana said...

mmg sedap tq share ye

@YUNID@TI said...

mcm best ... nanti nak cuba lah...

 

Template by BloggerCandy.com