Thursday, July 19, 2012

13 Cara Suami Melayan Isteri Mngikut Cara Rasulullah S.A.W

(nak feeling-feeling pengantin baru :D)


1) Jangan tidak pedulikan isteri yang sedang merajuk atau berkecil hati. Buangkan ego, minta maaf jika suami bersalah dan pujuk dengan mesra. Mungkin apa yang berlaku hari ini suami akan kata “Udah-udah la merajuk tu, buruk beno gayanya udah tua-tua pon merajuk lagi”

2) Tanamkan sifat menghormati isteri anda yang banyak menjaga minum pakai dan anak-anak anda dirumah. Bermain kayu 3 dibelakang isteri mungkin kurangnya rasa hormat dan menghargai si isteri(selain masalah lain)

3) Jika isteri melakukan salah atau ada perangai yang suami tidak sukai, tegur dengan baik dan bijaksana. Pukul isteri bukan caranya.

4) Ambil berat kesihatan isteri. Segara merawat isteri yang sakit, jika serius terus bawa pergi jumpa klinik.

5) Beri perhatian ketika isteri ketika bercakap. Pandang mukanya ketika bercakap. mungkin ada luahan perasaan atau masalah untuk dikongsi dengan anda.

6) Isteri tidak suka suami bandingkan dia dengan isteri orang lain baik dari segi paras rupa mahupun masakan. Mungkin bandingkan masakan emak anda dengan masakan isteri anda juga boleh timbulkan rasa kurang senang isteri anda.

7) Ringankan kerja isteri dirumah. Buat anak sama-sama jadi jaga anak juga sama-sama. Bukan melepaskan tanggung jawab kerja rumah semuanya kepada isteri.

8) Jika anda keluar melepak dengan kawan-kawan, ingat isteri dirumah. Jadi jangan pulang lewat dan beli la sesuatu untuknya.

9) Seperti mana isteri perlu menjaga aib suami begitu la juga kepada suami. Suami perlu jaga aib isteri.

10) Elakan untuk mengutuk isteri anda. Terutamanya depan orang lain.

11) Suami jangan kedekut. Bukan barang rumah sendiri pun isteri perlu belikan. Kalau suami tak cukup duit tu lain cerita.

12) Jangan bersepah dan pengotor. Kalau anda merokok, perlu elakan dari merokok dalam rumah dan depan anak-anak.

13) Setiap keputusan yang ingin dibuat perlu berbincangan dengan isteri. Isteri pula jangan la “Ikut abang la..saya ikut aje” setiap kali suami meminta pandangan..



Peribadi Rasulullah haruslah menjadi ikutan dan tauladan buat semua :)


p/s : nanti lah update pengalaman minum air gula ngan result check up 25 weeks. masih berduka dengan result regular check up (konon2 berduka) :P

16 comments:

CikPuan Ira said...

suami..tolong baca ;)

Ardini Humaira said...

Alhamdulillah suami dni menepati ciri2 di atas.. satu je.. kalo dia p maen badminton, haaa tak sah kalo x balik kol 11-12 malam. bini dia duk sorang kat umah haha...

eMMe said...

bagus ni Baz utk panduan buat Suami Isteri.. tengs Baz, mane yg kurang, kene perbaiki, utk rumah tangga kite juga kan...

oh dah minum air gula ke Baz?
camner? oke? t cite tau! nak tau gak leh share perasaan suka duka kan..kan..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

wah...tq for sharing..boleh la suh hubby cma bace nieh... :)

huhu..ekanap berduka dgn result tu?? kena repeat minum air gula lagi ke.. ? huhuhu

Mrs Lurve said...

rasulullah contoh tauladan yg baik utk seme suami diluar..bila baca cara rasulullah melayani para isterinya..rasa betapa hebatnya baginda mengadapi isteri2 baginda

Kesuma Angsana said...

KA sokong sgt2 !

::EIDA:: said...

Nice share.. Mintak share ye!

anitadiana said...

alhamdulilah ada juga hubby buat kat kak ita...

♥ ROS ♥ said...

Insyallah moga kita mdapat suami memahami.. :)

nur anis said...

saya belum ada suami..hihi

-Sara- said...

hehekk..patut bagi asben kite baca ni kan..hehe

**kenapa ngn result tu? hop sumenye ok :)

Bazilah (^0^) said...

cik puan ira : sila tunjuk kt suami hehe

dini : xpe kalau die g main ngan kwn2 xde mslh kan. at least dni tahu mana dia pegi :)

kak emme : hihihi itulah kak. panduan utk kita semua :) ade kesah duka sket. nnti kite stori mori ek :)

cma : result air gula lom tahu, next check up baru tahu :)

mrs.lurve : betul tuh azie. mmg setuju sgt. :)

KA : bazi sokong KA hehe

eida : share lah eida :) bazi pon tgk dari org :)

kak nita : alhamdulillah :)

ros : amin mudah-mudahan. skrg pon alhamdulillah suami memahami :)

anis : nnti anis cari suami yg ada ciri2 cmni oke :)

sara : aah betul sgt tuh, tnjk kt husben sara heheh.result x best sket :D

::EIDA:: said...

Thanks.. =)


Selamat Berpuasa ye! =)

elly hamzah said...

adeeii..malas nk remind incik suami; pandai2 ler..dia dah besor!hheheee

Bazilah (^0^) said...

eida : welcome, selamat berpuasa jgk :)

kak elly : hehehe, biar rayyan yg remind kan papa die hehe

IntaNBerliaN said...

kne pggil suami bc ni.. hihi

 

Template by BloggerCandy.com