Wednesday, July 4, 2012

sakit belakang !

seminggu dua nih asyik merengek jer dengan suami pasal sakit belakang
sakit sangat wuwwuuuuu
incik suami urut perlahan-lahan jadi lega sikit
bila datang kerja, naik kereta menjadi-jadi balik sakit
bantal kecik asyik lupa jer nak bawak pegi opis
at least bila ada bantal kt belakang nih leh la lega sikit kot

Dari apa yang saya baca dari buku yang incik suami beli dan internet
sakit belakang memang normal bagi pregnant women
ni semua sebab si kenit dalam perut makin membesar dengan jayanya jadi otot2 menegang dan postur badan pon berubah dan dan dan sebab rembesan hormon 'relaxin' (nama mcm nak merelaxkan) yang mana 'relaxin' ni di tugaskan untuk melonggarkan ligamen sendi pada bahagian pelvis dan backbone utk birth preparation..wondering, dulu masa belajar subjek biologi kat sekolah ada ke belajar ni semua ek..
pertambahan berat pon boleh jadi sebab sakit belakang, dulu berat 49-50 kg jer, skrg toksah ckplah.

Mcmana nak kurangkan sakit belakang ni yer
hmm, maybe kena bwk bantal kecik utk letak kt opis
kasut mmg x pkai heels dah, pkai flat jer skrg ni
Hopefully, sakit belakang nih hilang x lama lagi




Gambar hasil ihsan Mr.Google

hopefully ni dapat membantu makcik yg asyik merengek ni sobsobsob :| 






29 comments:

nur anis said...

ni la kot antara dugaan ibu mengandung kan...:)

mama aryan said...

mmg betul pun..belakang sakit,nanti kaki sakit..sumer sakit,tp itulah yg best..nanti lepas bersalin teringat2 lak..pastu tertanya2 eh..ni ke anak yg aku kandung dulu?mcm x caye jek..hehe

adyna said...

a'ah sakit pinggang nie nirmal..nnt lagi besar perut lg terasa..jaga diri tau.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

okey good!

Kesuma Angsana said...

betul tu leh ikut tips2 ni!..n jaga diri yek!

♥ Wina ♥ said...

kena mintak hubby rajin sapu mintak/urut awak heheheee

♥ ROS ♥ said...

sabar yer :) nnt bby dh kuar xrasa dah.. malah rindu lagi ada...hahah

Mrs Lurve said...

nak kongsi pengalaman dgn awk, masa sy preggy dulu pun selalu sgt sakit belakang, memg itu normal, tp kalo pegi dkt bidan kampung, dia ckp itu mungkin pembawakan budak bg setengah org, kdg2 smpai bersalin baru hilang sakit tue..ag satu bidan tue pesan, jgn urut di bahagian blkg, sbb bahagian blkg tue ada muka baby..

-Sara- said...

pregnnt ke? congrats? 1st bby ye?

nyway, take care..skt belakang tu mmg biasa lagi2 bila masuk 3rd trimester..tk care :)

eMMe said...

Salam Baz, aa'ah.. sebenarnya selesa kalo ade bantal kecil kat belakang kite ni.. cara tido pun kene ngiring skrg nih, duduk pun kene lapik bantal, jalan pun kene mendada.. sebab perot dah kedepan.. dada lak, uisk2! tak yah ckp la.. selambak
hahaha... nak tgk gambar Baz dgn prot buncet satu! hehehe...

pst: pepagi kalo gosok gigi, gusi sokmo berdarah.. baz camtu ke? pehtu akak rasa nak muntah..kalo tak tahan mmg muntah le..huhuuh...

Kakzakie said...

Sementara ini memang kenalah sabar sikit Zila. Kakak dulu pun sama boleh katakan setiap malam mesti nak kena urut pelan-pelan baru boleh tidur. Itulah ujian nak dapat baby... bila dapat kelak senyum dan syukurnya Allah saja yg tahu...

ctmah said...

hehe!tu semua normal dia once dh masuk 3rd trimester.kita sama2 bersabar ek..tak lama dah tu..nnt nmpk bb,semua sakit pun hilang. Insya Allah

aTy _faRed~ said...

betul..memang normal...nanti lagi besar n berat kandungan lagi makin rase lelagi mase tidor..tidor ngan care yg betul ley membantu..haa..bawak ar bantal kecik tu ke opis..saye dulu ade 3 bantal kecik menyokong badan mase kat opis..huhu..letak kat belakang badan..kat pinggang kiri kanan..;p

izla said...

betul la tu..
saya waktu pregnant, tido mengiring je.
kalau tidur terlentang, memang sakit.
elok kalau tidur alas bantal sikit kat belakang.

Bazilah (^0^) said...

Anis : huhu yelah anis, mmg kena sabar :)

Mama aryan : hehehehhe ok kena dgr ckp org berpengalaman ni. insyaALLAH masih sabar, kalau dah x tahan tuh mmg suami jadi mngsa la jd tukang urut sekejap

Adyna : baik mem :)

Mrs.eady : apa yg good kak? hehehe

Kesuma angsana: insyaALLAH ;) thanks kak..

Wina: aah itu la psl, suami mmg rajin urut skrg, mmg lega :)

Mrs lurve :tulah buku ngan tenet pon ckp cmtu, selalunya mmg lepas bersalin baru hilang. Eh jgn urut belakang? Oh x boleh ek/ kalo usap2 perlahan2 xpe kot kan?

Sara : aah alhamdulillah :) yup ni yg 1st..insyaALLAH thanks yer :)

Bazilah (^0^) said...

Emme : Salam kak. Kan semua postur kena ubah kot, xleh dah tido main sesuka hati jer hehehe. gmbr buncet? Hehehe. nnti kita tnjk ek :D aah la kak mmg gusi ade berdarah, rasa mmg normal kot. Ada bazi terbaca kata mmg biasa kalo gusi berdarah Cuma x tahu apa sbb nye ;) nnti kne google

Kak zakie : insyaALLAH kak, mmg kne byk sbr kan. Nsb suami ada nk tolong urut pelan2 kt blkg nih..

Ctmah : kalau dah msk 3rd trimester lagi lah sakit kot kan hehe. Ni 23mggu dah rs berat sgt bdn :) hehe! Tp xpe demi baby, tahan n sabar aje

Aty : byk nye bantal aty hehehe. tulah mmg nk bwk bantal kecik tp makcik sorg nih asyik terlupa jer haha..

azizah :) said...

normal buat ibu preggy..tu kena guna body mekanik yg betul...hehe

anitadiana said...

kak ita tak sakit belakang..selalu kaki kejang...kena ular-ular..sakitnya....

Bazilah (^0^) said...

azizah : alhamdulillah kalau normal, kalau abnormal risau gak hati nih hehehe

k.nita : terbalik lah kite nih kak, sy alhamdulillah kejang2 tu xde lah lg.akk pkai stokin la tido kak..

Mrs Lurve said...

kalo usap perlahan xpe la kot, tp jgn urut ja..sbb aritu masa jumpa bidan, byk kali dia pesan jgn urut bahagian blkg badan termasukla pinggang, katanya muka baby di situ..ikut jerlah masa tue

Bazilah (^0^) said...

ohhhhh. ok2 baru tahu. thanks azie :)

izz iizza said...

mujur sy dulu xde rasa camni..:)

Bazilah (^0^) said...

izz : alhamdulillah kalau cmtu. bahagian masing2 kan :)

elly hamzah said...

memang sakit okei. k'elly salu nangis malam2 bute..abg am time tu rajin mengurut, last2 tangan je kat belakang kita..tapi xbergerak(sbb dia tido)..hazab sgt, tapi tuler..terima seadanya:)

Bazilah (^0^) said...

tulah, br lah merasa pahit getir ibu mengandung ni kak elly. izzat pon kdg2 cm abg am gak k.elly hehehe, tetibe tgn tu senyap jer haha. xpelah at least ada gak dia menolong kan :)

Ardini Humaira said...

dni kalau tdo terlentang mesti rasa sesak.. cam benda berat tindih.. hehe... memang mengiring kiri kanan je.

Bazilah (^0^) said...

dni : aah kalau tido telentang mmg rs berat, better tido mengiring. tp kalau nk tukar dari mengiring kanan nk ke kiri pon ssh sket dh skrg kan hehhe

Anonymous said...

gusi berdarah, sakit belakang... mmg normal utk preggy mommy, sbb kalsium pd ibu dishare oleh baby, so utk elakkan masalah mcm sakit belakang, lenguh2, sakit tumit kaki, gusi berdarah, sakit gigi, ibu2 preggy disarankan utk mengambil suplemen kalsium tambahan.. gud luck utk baz yer.. :)

Bazilah (^0^) said...

anonymous : thanks :) erm maybe la kot kurang kalsium sbb mmg kurang sgt minum susu. Bkn xnk minum tp tulah x suka susu n bila paksa minum aritu, muntah jadinye :p mungkin kene try alternatif lain :)

 

Template by BloggerCandy.com