Thursday, July 5, 2012

Tips untuk atasi morning sickness


cute je gambar hehehe
arini nak kongsi beberapa tips cemane nak atasi morning sickness
saya dapat tips ni semua setelah dtg kerajinan utk membaca :D
  • Makan dalam jumlah yang sedikit tapi kerap (saya makan banyak dan kerap hihihi)
  • Makan makanan yang tinggi karbohidrat dan protein yg dpt mengatasi rasa mual
  • Masa bangun tidur, jgn terburu-buru bangun. Duduk kejap then bangun perlahan-lahan. Kalau korang rasa mual masa bangun pagi, prepare siap2 apa snek atau biskut dkt dengan katil so korang boleh makan before korang bangun untuk mandi atau lain2 hal :)
  • Jangan jangan dekati makanan berlemak, berminyak dan pedas
  • Minum air yg cukup. Minum air masak atau jus. kurangkan atau kalau boleh jauhi minuman yg berkafein dan berkarbonat (saya sekali2 jer minum itu ponnnnn skit jer incik suami kasi :D)
  • Beristirehat lah dan relax selalu dalam menguruskan morning sickness ok :) stress2 nnti takut lagi teruk jer..
mungkin ada kaedah lain yang mak-mak, atau nenek-nenek masing2 kongsikan. terpulanglah pada tuan empunya badan :)

p/s : alhamdulillah, saya bersyukur sangat2 untuk kali ni saya tak mengalami morning sickness. xde muntah2, hanya muntah kalau saya terlambat makan..

p/sssss : ptg nih ada check up. hopefully semua akan bagus sebagusnye! amin..

28 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

TAK PERNAH KENE APE PUN.. :)

MamaEma said...

akak preggy dua orang pun tak pernah muntah-muntah..cuma selalu pening kepala jer...anyway tahniah yer..dan terima kasih dtg ke blog akak ni...

Riny said...

good sharing...:)

♥ ROS ♥ said...

ros masa awal2 mmg ms ni, tp kna mkn bnda pedas n masam bru dpt ilangkan.. hairan kan :P hahahah

CikPuan Ira said...

brapa bulan dah preggy??hope take care & pejalanan checkup arini bejalan lncr

anitadiana said...

tak pernah mengalaminya lagi ne dah masuk anak ke 4 ,alhamdulilah tak ada..cuma bila menumis tu rasa nak muntah..tapi boleh masak lagi..

eMMe said...

Baz, pagi tadi akak bangun nak sahur, tetibe akak rasa pusing nape ek? agaknya darah akak rendah kot..
tak pening tau.. tapi bila jalan cam nak tumbang, akak tahan je la..lelame tu dah okey.. sebab terus bangun dari katil kot ... tahla
hope akak takde pape...

Kakzakie said...

Kakak dulu masa mengandung tak boleh minum air jarang sebab loya, minum mesti nak ada perisa buah - nasib baik tak kena diabetic tau..

adyna said...

morning sickness akak tak pernah kena :)

Kesuma Angsana said...

bgus tips ni sebab bakal2 ibu... satu lagi klau baca kat N3 petua saya, buat rantai leher dari tali kasut baca bismillah selawat dan pakai. insyallah x muntah n loya2 lg

ameerul ashraf said...

oh.. thanks.. nice info..

LiNda said...

mesti mencabar kan kene morning sickness..hihi. Tapi syokla dah nak dapat baby..:)

Cikpuan rara said...

nt dh masuk 3 4 bulan dh ok dh.heee

@YUNID@TI said...

alhamdulllillah.... best nyer nak dpt baby.....

mama ila said...

hye awak..hehe..kita time pregnant dulu pun xder morning sickness sgt..yg ada nyer cepat lapar..hahaha..mulut nie asyik nak kunyah jerr...kalau kat ofis...atas meja mmg ader jer makanan..hahaha..seme budak ofis tegur..cakap saya kuat mkn..asal lalu kat meja jer nampak tgh makan..hahaha

izla said...

saya pon x de morning sickness. alhamdulillah.

good luck untuk checkup nanti :)

Papa Mifz said...

salam kenal...

bila baca entry nih teringat pulak time wife pregnant dulu...morning sickness nyer agak teruk dulu...

izz iizza said...

untung la xde muntah-muntah..sy dulu..sebulan hari-hari muntah..x leh makan apa..memang kena teruk morning sickness ni..

mamyharraz said...

adoilaa akk dulu kalau mabuk mmg over.pening+loya..buat apapun tak boleh..

tp rindulah nikmat tu terasa nak alami sekali lagi :")

take care ya dear <3

Mrs Lurve said...

dpt petua dr nurse, kalo nak kurangkan morning sickness, mkn asid folic sblm tdo..

ctmah said...

i dulu morning sickness until 5 months tau..seriously melepek.sampai office uwek2..makan je uweeek2.even minum air 0 pun still uweek2 gak..hahaha

Bazilah (^0^) said...

mrs eady : alhamdulillah setakat ni pon belom rase lg. mntk di jauhkan lah utk pregnancy akan dtg (eh dah pikir haha)

Mamaema : rasa lega kan bile xde muntah2 nih, nk buat keje pon senang..kesian pd sape yg ade morning sickness teruk tu

Riny : :)

Ros : ada org ckp mkn mende masam pon ok utk hilangkan sickness, ros tergolong dlm golongan tu kot hehe

Cik puan Ira : next week msk 6 bulan :)

Kak Nita : kita ni kira bertuah la kan kak xde kene morning sickness. alhamdulillah :)

Bazilah (^0^) said...

eMMe : akk ok tak? xde g check up ke? mkn byk buah2 yer kak. take care :)

azizah :) said...

best best.. nanti kalau jijah preggy leh rujuk ni..

whitecappuccino said...

akak dulu tak boleh bau toilet..teringat pun loya..pastu tak boleh bau ikan..siang ikan.kemudian seterusnya dah ok.

aizamia3 said...

kalau ai.. buatler camane pun.. kalau nak muntah tak kira dah.. 3 bulan pertama memang sengsara rasanya..

IntaNBerliaN said...

tu la.. sy pun alhamdulillah xda morning sickness.. selera mkn pun byk je :-)

Pink Lavender said...

tahniah...

 

Template by BloggerCandy.com