Thursday, July 26, 2012

Puasa atau tidak?


Semalam masa nak balik dari kerja, my boss tanya “bazilah, u tak puasa kan?”  Bos saya Chinese utk pengetahuan semua hehehe. Tak tahu kenapa dia tanya mcmtu. Maybe sebab dia tengok saya kejap2 pergi lab, kejap ada kt office mcm org byk tenaga kot hahaha..
Saya jwblah “eh no lerrrr, I puasa meh” .. mulalah boss saya tuh buat muka terkejut sbb dia kata u pregnant kan, u boleh tahan ke.. saya explain lah ckp yang saya puasa dan setakat nih boleh bertahan lagi. Tapi yang bagusnye bos saya nih tahu, if pregnant and cannot tahan, preggy women can makan and minum hehehehe..Alhamdulillah setakat nih boss saya mmg understanding, bila dia dpt tahu saya pregnant, byk kerja yg berkaitan chemical dia tak kasi buat. Very dangerous she said! Hehe..tapi sebenarnye saya sgt suka dengan bau chemical. Chemical mc made satu sweet odour. Ntahlah, maybe korang rasa pelik tp saya suka hahaha. Tp skrg haruslah jauhkan sket diri dari segala mcm chemical yg berbahaya nih.. 


Simbol2 dalam gmbr nih dah penat tgk hehehhe

p/s : saya suka keje saya walaupun selalu je rasa nak apply tmpt lain sbb nk cari new experience.

p/sss : untunglah pekerja gomen dapat bonus utk raya. Bersyukurlah korang. Ktorg yg private ni tade pape pon (anak tiri sob sob sob) xpelah, rezeki memasing kan. Tapi nak nasihat sketlah dkt2 sesetgh org, jgnlah nk mempolitikkan mende ni, dh dpt duit tuh cuba bwk bersyukur sket. toksah ler nk mengata sbb nk pilihan raya lah ape lah..bukan nak sokong mana-mana pihak, tapi kang bagi salah, tak bagi pon salah. Tak paham haku!. Kalau tanak duit bonus tuh, meh bagi saya. Byk mende boleh saya beli hihihihi..

nway have a nice day semua orang :)



26 comments:

Ardini Humaira said...

samalah dni pun tak dapat bonus :)

mama aryan said...

betul tu..dah org bg amik je,lgpun berguna juga,buat belanja raya kan..x kisah lah sbb politik ke apa..

Asz Miza said...

hahaha..tau xpe..kalau pregnant je mesti orang ingat tak boleh puasa..semuanya depends dekat individu tu sendiri kannn? :D

BEst la gov dapat bonusss...i ni private pun yearly bonus pn blom tentu dapat apatah lagi bonus raya..:( sobs..

Rezeki masing2..hehehe..boleh pow my husband sbb dia kje gov..:D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kalau time pregnant mmg kita masih bleh bertahan lg utk puasa, tp kalau time breast feeding, Ya Allah Bazi, Tuhan je la yg tahu, pkl 10 perut dah berdondang syg.

nur anis said...

saya tak suka bau chemical..hehe

elly hamzah said...

kan? gomen dpt bonus..wooo, thn ni tadak duit raya ye anak2 buah.hehehe

azizah :) said...

wah kak jangan hidu sgt chemical.. bahaya untuk baby kan..hehe

♥ ROS ♥ said...

Ros masa pregnt auni suka bau minyak petronas.. Haishhh... Kkdg pembawakan.. Moga kita dilindungi drperkara yg xelok.. Amin :)

mamyharraz said...

untung awk dpt kekuatan utk puasa di masa pregy.akk dulu mabuk teruk kena pulak bulan puasa dpt 3 hari je puasa! kesian kt diri sendiri huhu

untung org gov..kita tumpang tgk jelah kan ;P

aTy _faRed~ said...

tahun lepas aty pregnan time pose..memuler ok..tak de rase ape2 yang lain pon..konon2 dapat ar pose penuh..tapi hujung2 ramdan tu..aty bleeding..jadi kene gak tak pose sebab risaukan keselamatan baby..alhamdulillah sekarang semua dah selesai..:) awak pon jage diri bebaik tau..:)

Den said...

yer setuju..sikap syukur tu selalu hilang bila seseorang tu dah dpt apa yg dia hajatkan...

jom tengok tudung untuk raya..
http://gerobokecik.blogspot.com

Bazilah (^0^) said...

dni : meh high five :)

mama aryan : itulah tuh, byk ckp plak huhu. untung2 duit bonus tuh boleh beli baju raya kasut raya

miza : betul betul betul. kena kuat sket tp jgn paksa diri kalau dah rase x larat sgt kan :) untunglah miza leh poww suami hehe, bazi poww duit gaji suami jer lah :D

kak mirror : hehehe tu sbb byk pahala ibu dpt kan. tak tahu bazi cmne nnti, ntah2 mcm2 lagu perut nyanyi nnti :D

anis : hahaha mmg ramai x suke :D

kak elly : ehhhhh kak elly kan bisnes roti jala, mesti masyukkkk hehe

azizah : baik bossss hehe

ros : aminn :) mase tak preggy pon mmg suke dah bau petrol tuh :D tp mmg x elok sbnr nye, jgn amalkan ok :)

mamyharraz : alhamdulillah kak. setakat nih masih kuat lagi. xpelah, akk mase preggy tuh bkn sengaja pon kan, tp nk mengganti puasa yg jenuh nye hehehe. itulah kite yg swasta nih tgk je lah :)

aty : okey baik! hehehe. aty pon skrg nih breastfeed baby mesti senang lapar jgk kan. chaiyok2!

Den : kena sentiasa muhasabah diri :)

-Sara- said...

sbb pregnnt kot suke bau2 chemical tu ek..hehe

*mane tau awk pon dpt pasni, bos nk wat surprise kot! hehe

Cik Puan Rara said...

dpt bonus pon sket2,x mcm swasta sekali bonus kaw kaw! tp syukur!

♥ Cmª shIemª ♥ said...

alhamdulillah...teruskan berpuasa klu mampu..

hihih.untungla org gomen... ^^_

izla said...

samala..jeles tengok orang dapat bonus.
bazilah keje agensi kerajaan ke?

eB said...

alhmdlh rezki
^___________^

Kesuma Angsana said...

apapun, jaga diri yek

Bazilah (^0^) said...

sara : hehehe sebelum pregnant pon dh mmg suke bau chemical :D hehe mmg xde pon, bonus ktorg selalu ms nk chinese new year, skrg nih just harapkan ade increament :) x sbr tggu gaji bulan nih :D

Rara : heheh syukur tu yg penting kan :) ade jgk rezeki baby, lehla ibu nye bershopping sakan kt mid nnti :P

cma : hehe untung2, boleh bg ibu ayah anak buah adik beradik duet raya byk sket hehehe

izla : hehehe sama lah kite. jeles dan mampu tgk jer heheh. bazi keje swasta :)

eB : belanja please! :P

KA : insyaALLAH kak :)

eMMe said...

Salam Baz!
akak bersyukur dpt bonus
tanpa mempertikaikan apa2... n persoalkan apa2.. bab politik ni, akak mmg fail, akak pas je kat Pak Jib n rakan2nya, Janji Malaysia Aman Harmoni..tak cam negara lain, huru hara n peperangan... Moga Allah lindungi kite semua..

masak pe Baz?

ctmah said...

seriously seronok jd org goment kn.mcm2 dapat...yg keje private jugak terkepit..aduyaiiii

MamaEma said...

Alhamdulillah...dapat merasainya tahun ini..a'ah tak elok bau chemical ni... mesti bos tu bangga walaupun biza preggy tetap berpuasa..

izz iizza said...

entah kan depa ni..semua benda nk komplen..sy pun jadi blur diwatnya..hihi

kan bagus syukur ajer apa yg dpt tu..ada gak dpt pahala..:)

hati-hati jgn tercium lak bau chemical tu..org mengandung ni kadang pelik..kadang benda2 pelik nk bau..cam sy dulu suka cium sabun cap kapak..sampai rasa nak makan pun ada..haha

eMMe said...

Baz, akak tak gi expo tu... akak akan blk umah kat Slim River malam ni, takpe, Baz shoping dulu yea!
beringat ye, jgn sesedar je dah kering, heeee~ bestnye dah start shoping barang baby..heeee~

adyna said...

kena hati2 gak ngan chemical nie..memang kite suke..tp bb kat dalam tu tak suke ke :)..

rezeki gak dapat bonus nie.. akak pun ada le tempias ckit en babah dapat bonus ;) hehehe

mama ila said...

awakkk..hihi..ngidam bau chemical ek? huhu..xmo..xmo..bahaya untuk beby... ila dulu time pregnant ada lar 5 hari ponteng pose..hikhik..dulu mmg selalu jer lapar..rasa perut da masuk angin..da pening..bukak pose..hihi..ape2 pun..take care yer.. =D

 

Template by BloggerCandy.com