Tuesday, July 24, 2012

Kek Batik Pertama Saya!


Mggu lepas, rasa teringin sangat nak makan kek batik
Kek batik ni antara feveret food jgklah
Untuk kali ni, tanak beli , saya nk try buat sendiri!
Balik keje je terus ajak incik suami g giant beli bahan2 nak buat kek batik
Punya lah semangat mak buyung nih nak wat kek batik hehehe

Balik rumah, masak nasi goreng dulu utk mkn malam
Dah siap mkn baru start wat kek batik
Hasil nye adalah sangat nyummmy! Sedapppppp sgt hehehehe

Resepi pon mudah jer, dan bahan2 yang di beli pon kurang dari RM15!

Kek Batik Simple

  1. Milo (sepaket kecil – saya guna paket paling kecik : habiskan semua)
  2. Sebungkus biskut marie (saya abeskan semua)
  3. Butter (rasanya yg packing paling kecik : 250 gm : abeskan semua jgk)
  4. Susu pekat (guna setengah tin saja)
  5. setengah cawan air (ada org guna fresh milk)




Tengok bahan2, mudah kan hihihi. Ecehhhh, saya je yg first time buat, orang lain dah berpuluh kali wat agknye kek batik nih (malu malu malu :P)

Cara Buat

  1. Lebur semua milo, butter dan susu pekat dalam periuk
  2. Kacau laju2 supaya x berketul2 milo tuh (saya kacau perlahan jer sbb x larat hahahha, tapi saya guna api kecik)
  3. Masuk setengah cawan air
  4. Kacau lagi….
  5. Biskut marie tuh patah2kan. Saya patahkan 4, tp next time buat, nk patah 2 je kot :)
  6. Masukkan semua biskut marie dalam leburan kt periuk td
  7. Kacau2 sampai semua biskut marie tersalut cantik
  8. Angkat dan letak lah dalam bekas. Tekan2, bagi padat sket
  9. Letak dalam fridge
  10. Final step ni paling penting ! (Makan dengan penuh perasaan ok! Hehehhe )

 Tadaaaa inilah hasilnye hehehe. maaflah kualiti gmbr tak tahu nk di kategorikan kategori mana hahaha. Mmg tak berskill langsung nk amik gmbr tapi xpe, jangan nilai kesedapan kek batik ni melalui gmbr ok. Even gmbr buruk, rs nye sgt nyummmmy hehhe :)..Yeayyy, berjaya jgk saya buat kek batik nih. Incik suami, parent, adik
beradik ckp sedap hihihihi. Raya nnti leh la wat :D


24 comments:

anitadiana said...

kak ita pun suka ne..tapi tak pernah buat pun..senang aje ya ...nanti-nanti nak try lah..he..he

AYuNG said...

penah try buat sekali jer dulu....hehe, pastuh org kat umah xlayan pun..terus jadi maleh buat lagi dah... =)

tp, bila nengok yg nih...rasa macam nak buat balik la utk buka nih...

mamyharraz said...

tq share resepi ;)
nnt boleh akk try buat :D

♥ Wina ♥ said...

senangnye nak buat..wina x tau pun sesenang nie ;-)

leh try nanti!

p/s; wina pun x pandai bab amik gambar tapi masuk tekak mmg sedap ahahahhh

Mrs Lurve said...

bulan posa nie nmpk gmbr makanan seme sedap hehehe tp sy xpernah pun wat kek batik nie, tp bila tgk resepi simple ni rasa mcm nak cuba jgk hihihihi

izz iizza said...

perghh sedap..nampak senang ya..tapi kalau sy buat mau x jadi juga ni..hihi

::EIDA:: said...

Ida pun haritu ada buta. 1st time gak.. Makan dengan lahap nye.. HAHHA

cikpingu said...

sedap nih.. umie suke klu simpan dlm peti ais.. pastu nnt nk mkn sejuk2... fuhh... best2 mkn plk + aiskrim vanilla..

mama aryan said...

sedap kek batik nih,tp akak dah lama tak buat dah lupa cara2nya..hehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

nyam4.... peberet jgk ni..
tp try buat die x jadi huhuh...

anna alaui said...

sedapnye...dh lama xmkn kek batik..

izla said...

setiap kali ramadhan sure saya akan buat.. kali ni saya akan buat lagi. faveret anak!!

ctmah said...

lagi sedap kalau tambah telur :)

Kesuma Angsana said...

KA pown suka buat ni, senang sgtkan

GreenJade said...

rajinnye dia..takpe bior rupa tak menawan qolbu tp taste dia mantop gitu hehehe

puan.mila said...

wah nmpk sedap..nih ase nk buat jgk nih..buat sndiri lg bes sbb ase moistnye klu beli kek tu ase kering jek..betol x? Hihi

♥ ROS ♥ said...

Ros suka sgt kek batik nih.. Tp xtau la bila nak mai mood nk buat tu..hahahaha

azizah :) said...

sedap nih sedap... dulu pernah buat tapi jijah sorang je makan kat rumah ni..tu yg malas nak buat balik tu..hehe

~ NANA ~ said...

nampak terliur pulak pagi2 ni :)

adyna said...

dah lama akak tak buat kek ni..senang mudah n sedap kan :)

eMMe said...

senang kan buat kek batik ni.. nnt leh cilok resepi Baz, tengs Baz...

mama ila said...

sedapnye!!!! nak sikit!!! hihi...adeiii..bulan2 puasa nie...sabar

aTy _faRed~ said...

aty buat kek batik ni tak pernah jadi..!!! huwaaaaaa...!!!

IntaNBerliaN said...

sy selalu buat xsedap cam org lain buat... adoiii

 

Template by BloggerCandy.com