Friday, July 20, 2012

Suka Duka Check Up 25 Weeks

Ceh, tajuk nak gempak aje hihihi.. Semalam ada appointment check up dekat KK. Rasa sekejap je dah 25 weeks. Rasa mcm baru jer lagi beli pregnancy test kit kat pharmacy hehehe.

Untuk 25 weeks ni, buat regular check up mcm biasa. Amik darah, hantar sample darah dekat makmal, pergi shishiii, pergi makmal semula antar shishiii dan berdebar-debar tunggu amoi lab panggil nama utk amik result darah n shishii. Rasa debar tuh mcm lagi hebat dari amik result exam masa universiti. Hehehe, perumpamaan nak hebat aje :D

Result darah : HB dapat 10.2 je! Naik 0.2 je dari previous check up. Sedih dah dekat situ. Macam2 buah dan mknn dah suami beli dan saya makan. Suami siap buatkan jus oren lg utk saya makan dengan ubat pepagi tapi HB still di bawah paras lulus. Kalau exam memang gagal lah nih. Suami kata oklah tuh, at least naik tapi still rendah kan. Maka nya sbb dah rendah tuh, cik doctor order extra blood dari saya utk hantar testing ke GH. Amik lah nurse, tak kesah pon…urine test semua okey, yeayyyy :)

Oh oh oh, disebabkan HB saya yang rendah yang malu-malu nak naik tuh, telah menyebabkan nurse buat appointment utk saya jumpa PAKAR ZAT PEMAKANAN hahahaha..Tergelak besar masa nurse bagi tarikh utk jumpa tuh. Iyakan ajelah..Nurse siap ckp lagi “ ibu nmpk mcm pucatlah arini” saya jawablah, yelah saya kan kena puasa arini, jadi belum makan pape lg hehehe..
Berat badan pulak naik 1kg, mmg ok :)

Okey, yang luar biasanya utk check up 25 weeks ni, saya kena minum air gula utk MGTT jugak. sebenarnya tarikh utk minum air gula 9 august nnti, tapi masa tu kan dah puasa so saya mintak kat nurse utk minum awal. seperti yang semua orang tahu, minum air gula ni bukan aje utk pregnant women yang family nye ada history kencing manis. sekarang semua pon kena minum.

Pada yang belum minum air gula, pleasa cuak! hahaha.xdelah, minum air gula tu biasa aje. saya mula2 pon rasa mcm ada sikit cuak sbb org selalu ckp nk muntah la, termuntah dan lain2 masalah lagi lah kan.(masa saya minum tuh, ada kakak sebelah siap takut-takutkan lagi.siap ckp x boleh tahan minum air gula nih, mesti muntah punye..erkkk, tak bagi smgt lgsg!).. Tapi sebaliknya yang berlaku, alhamdulillah air gula tu takdelah semenakutkan yg di bayangkan oleh saya hehehe. sedap je saya minum cuma mmg manis lah. mungkin yang nak muntah tu sbb perut kosong sgt agaknye kan. mlm sebelum tuh, mmg saya balun mkn byk2 hehehhe. hopefully result MGTT okey :)

p/s : nurse cadangkan makan kacang kuda pulak lepas nih. Dia kata byk zat besi. Yelah nurse, saya akan cuba :)

17 comments:

Kesuma Angsana said...

moga dipermudahkan ye!..

Mrs Lurve said...

pic preggy 25weeks plz..nak tgk :)

Cik Puan Rara said...

tu lah masalah nya selagi kita x bersalin.kena cucuk,cek sana,cek sini.huaaaa sabo jelah kan.

izla said...

saya pon mula2 HB rendah.
tapi lepas makan iron tablets, HB dah ok!!

♥ ROS ♥ said...

Haishh air gula.. Ros kna minum 2x pregnant ni.. Huhuhu.. Insyallah tryla mkn iberet folic, mmg leh naik... Klu nak arapkan mknan mmg susah skit nk naik.. :p.

CikPuan Ira said...

akhirnya berjaya minum air gula . kacang kuda x angin kew.. selamat berpuasa awak ;)

eB said...

result MGTT bkn tau immediate yer?
kena wat 2 kali kan? :)

Aeen said...

puas dah aeen mkn kacang kuda tu..xnaik2 jgk hb pun....haih..

eMMe said...

Dear Baz, tak pat result MGTT ke? akak minum, terus ari tu gak dpt result, maybe sebab takde kes kan..cam akak coz, dua2 akak check up kt Klinik/hosp. so Hospital nak tau result MGTT, tapi.. 28Weeks akak kene minum lagi, last check up, HB akak 10.7 turun 0.3, huhuhuhu.. mmg kene bebel la dgn nurse tu, mmg la kite makan semua yg dinasihat oleh nurse, tapi, still camtu, camner nak buat tu...???

Selamat berpuasa Baz, hope kite larat n kuat n sihat utk puasa penuh, InsyaAllah....

nur anis said...

saya bila dengar orang minum air gula tu, mesti rasa macam nak termuntah..huhu..sebab saya kalau minum air yang terlebih manis sikit je pun dah rasa nak muntah..huhu

@YUNID@TI said...

dengar ckap nuse... pas ni try kacang kude yee...

elly hamzah said...

bazi..sama thing happen to me before.

pls..pls..plsss; makan sayur bayam! hehehe..sangat tinggi zat besi woooo...orait, hepi 25wks! yuhuuu..baby, see u soon!!

Bazilah (^0^) said...

KA : amin..thanks kak :)

azie : maluuuu haha. nnti kite tepek kt sini ek :)

rara : itula tuh kan, xpelah demi baby, ape pon boleh hehehe :)

kak izla : saya nih dah berape biji iron tablet mkn dah tp x jgk naek2 haha. sabar je lerrr

ros : eh ros kena minum 2 kali? nape smpi 2 kali ek? ade mslh ke? iberet folic? hmmm, rs penat dah mkn ubat2 nih ros :D

cikpuan ira : yeayyy, berjaya! hehehe. kacang kuda berangin ek? x tahu plak, nnti cuba hehe. selamat berpuasa jgk buat ira dan si kenit ;)

Eb : nurse kata next check up baru dorg gtau. eh kena 2 kali? jgn jgn haha. nurse kata kalau xde mslh, sekali jer cukup :)

aeen : aeen pon dh mkn kacang kuda ke? haha, x menjadi jgk ek..mkn lah pil tu jer hihi

kak emme : aah x dpt lagi kak, nurse kata next check up baru die btau, die suh cepat2 balik umah mkn hehehe. oh HB akk pon dah bwh 11. kann, kita dah ikut nasihat nurse tu kan, yang bazi baca tu lah minum jus oren, jus limau masa mkn iron tablet tu, tp sikit jer naik...
selamat berpuasa gak kk, akk bwk twin tuh, kena kuat yer :)

anis : jgn nnti masa anis kene minum terus muntah yer. hehe okey jer anis, cuma tulah kena tahan sket :)

@yunid@ti : insyaALLAH :)

kak elly : dah mkn dah kak elly, mungkin kene mkn ngan akar2 sayur bayam agknye baru HB ni nak naik hahaha. baby jwb : orait mama long! hehehe

Ardini Humaira said...

dni kena minum air gula 2minggu lepas tapi doc kat private suggest tunggu 32weeks ke atas... jadi lom g minum lagi.. masalahnya check up lepas ni dm bulan pose.. haiyyaaa

Kakzakie said...

Itulah Zila bukan mudah nak dapat yg terindah. Sedikit sebanyak ada ujian tapi syukurlah tak adalah yg serious. Moga lepas ini ok...

Macam tak sabar dah nak tengok baby keluar ikut muka siapalah agaknya kan:)

Selamat berpuasa ye

IntaNBerliaN said...

ooo kacang kuda byk zat besi ek.. br tau... hihi

alhamdulilah setakat ni xminum lg air gula.. tp setahu sy dekat klinik ibu n ank yg sy g ni, xsemua org kene minum air gula..

tp mmg semua org gtau manis kan..

♥ Wina ♥ said...

anak dah 2 tapi belum pernah disuruh minum air gula ;-)

 

Template by BloggerCandy.com