Tuesday, July 17, 2012

Nak Beli Barang Baby Tapi Blurrrrr....


hmmmm
saya dan incik suami masih blur-blur lagi psl barang baby
satu hape pon tak beli lagi hehehhe
checklist ada dah
tapi nk start dari mana tu selalu menjadi masalah
nak start sesuatu memang payah termasuklah dlm hal ni hehe
berapa banyak korang berhabes utk barang-barang baby ye?
More than RM1000?
Less than RM1000?
Apa yang korang memula beli dulu?
clothes for new born penting tapi berapa banyak?
stroller & car seat maybe ktorg tak beli lagi
apa lagi apa lagi
botol susu? things for baby feeding??
Korang banyak beli thru online je ke atau dkt complexes
Kalau thru online, dekat mana selalu mommies beli ye?
cheq nih rajen jgk survey online tp bila tgk bebyk tuh, jd rambang mata, terus ngantuk, terus tido hahah
jadinye apa pon tak terbeli :D
hmmmm, mcm lagi susah pikir nih dari amik exam dkt university dulu hehe
Help help :D

TAKE IT EASY & JUST GO WITH THE FLOW :)
(tenangkan hati sendiri huhuhuhu)

21 comments:

Asz Miza said...

Hehehe. Rileks. Bila rileks kejap je dah settle. For myself, so far dah berabis almost 4k, tapi tu include stroller+carseat, breastpump, confinement set sume. Banyak beli online tapi kena compare la satu-satu. Kalau stroller, car seat baju banyak bli kat shopping mall sebab nak pilih2. Online plak i beli feeding set, breastpump, dan benda-benda yg xboleh dapat harga murah kat mall. Hujung bulan ni ada expo kan. Sila la terjah. Boleh complete kan list keperluan nanti. :)

Cik Puan Rara said...

hehehhehe take it easy dear! mcm rara dulu check list ada,and bajet dulu cane.rara g expo bli baju newborn,and bantal tilam,barut yg asas2 je,newborn rara x bli byk sgt baju, ( tp bila tgk beg banyak jugak.hehe ) and ritu masa pureen bli syampoo2 baby lak.then now dh done! car seat n stroller ada org sponsor.hehehe. and rara dh spend almost 1000 jugak! bli bli tgk2 dh habes banyak tu.resit simpan eh.buat rujukan.hehehe

Bazilah (^0^) said...

miza : 4K? gulppp terkejut baca hahaha. ktorg exclude dulu stroller dgn carseat, maybe after bersalin 2-3 bulan lepas tuh baru nk beli. hmmm breastpump, kne survey la nih. aah itulah tuh ada expo kt mid nih, hopefully suami tak keje masa tuh, bolehlah terjah, kalau tak kena ajak sesape utk teman :) thanks miza :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

1)Baju mmg kena beli byk. Baby kdg muntah, kdg tetiba ujan tak kering.
2)Mandian dan botol susu - beli sikit sbb kdg org hadiahkan. Kang membazir lak. Setahun pun x abis.
3)Besen mandian (ya la... tak kn nk mandikan dlm bath tub plak kanzzz?).
4)Hujung2 nak due tu baru beli bengkung (kita tak tau beranak normal atau sebaliknya kan, klu sebaliknya kan tak pakai bengkung).

Kami dulu TERspend byk pd jamu-jamuan... Abg belikn jamu 1 jenama fofular tu sampai RM500. padahal bukan abis makan pun. (sigh). Jgn ikut mcm Kak Mirror ni.. :D

Bazilah (^0^) said...

Rara : bestnyeeee ade sponsor stroller ngan carseat hehhe.ni yg kne cari sponsor jgk nih :D hmm tulah nk bajet baju utk newborn tu berape byk x berape nk tahu. Maybe beli sket sbb baby cpt besar kan..feeding set, warmer, sterelizer tu sume byk jgk tuh kene beli..oklah maybe lepas nih kena google2 survey2 dulu kt tenet tgk harga n hopefully expo kt mid nnti boleh membantu byk. thanks rara! oh, will keep the receipts! hehhe

kak mirror : aahkan tak terpkir plak psl beli byk baju sbb baby muntah or ujan semua erm ok2 noted. Jamu-jamuan tuh kalau boleh tak beli kot hahaha. Mls betul nk mkn jamu2 nih,tnye ibu dulu cmne nnti :D rsnye yang mahal pon maybe feeding set kot kan.thanks kak mirror :)

Aeen said...

mcm aeen beli baju newborn tu lebih sikit..sbb baby mmg kerap kena salin baju..mula2 dlu ain beli bedding set, sarung tgn n kaki, beli yg asas dlu lar...lepas tu baru beli toiletries dia...ikot pada bajet baz la..mana baz rasa nak beli dlu..baz beli...yg penting beli keperluan dlu..lepas tu baru kehendak yeh..hehehe...:D

aTy _faRed~ said...

beli sikit2..tak de ar terase duit kuar banyak...aty dulu beli jer barang2 yang ade dalam list..tak de pon beli ikut turutan ker..cume barang mahal macam breast pump..sterilizer..tu semua aty beli awal..bajet lebih sikit...setiap bulan aty akan spend satu-dua barang yang mahal tuk dibeli..lain2 aty nampak jer kat mane2 aty terus beli even hanye pin napkin sekalipon..:)
selamat membeli dear..yang penting jangan mambazir..[aty dah banyak membazir] tapi memang besh shopping barang baby nih...!! ;)

ctmah said...

chaiyok dear!hehehe
jgn rambang mata mcm i sudah.uuu
beli through online ni kurang sket.i penah beli online storage bottles jek.grab pun sbb murah.yg lain byk beli kat baby expo, pureen expo, OBW sec 13, n mana2 shopping complex yg ada sales :D
maybe u boleh check OBW website n start pilih2..spend above RM200 n dpt free shipping.
n yang pastinya i spend more than 1k tau.breast pump set je dh rm799.haha!

Ardini Humaira said...

dni beli baju new born dulu hehe

Kakzakie said...

Kakak dulu beli newborn clothes 3-4 pasang ikut list yg doktor bagi tapi lepas tu sebab musim hujan, abang beli lagi dan lagi dan lagi. Tapi kakak juga dapat banyak hadiah set sebaik masuk minggu ke 2. Menyesal bila dah terlebih-lebih sebab bila baby masuk 3-4 bulan dah tak muat pun.

Car seat kakak memang tak beli sebab kakak suka riba anak kakak dan most of the journey kakak mesti dgn abang, so tak ada masalah.

mama ila said...

hehe..comel..relex2...cam saya dulu pun camtu..tapiyg penting..baju beby..beli newborn sket plus untuk 3 bulan..hehe..best tau shopping baju beby..comel2 jer.. pastu untuk bedding kan..cam saya beli 2 set terus..sbb kadang2 beby nie masa kecik2..time tukar lampin or pas mandi kann..selalu jer kencing..kann terkena tilam..dah kene basuh..so..beli r 2 dulu..tilam pun..adeiii..cute2 nyer..hikhik..cam saya skang dah ada 4 set..2 set umah MIL sbb time keje antar beby umah MIL..kat umah my mom 1..n umah sy sdiri ada 1..hihi

puan.mila said...

sama la kita yunk..blur xtau nak stat beli ape..lgpun kndungan almost 4months ase cam awl lg..hehehe

Kesuma Angsana said...

beli barang2 yang basic dulu le, pakaian, sarung tangan kaki micahel jackson ,bantal semua tu, barang mandian.. pas tu tambah2 sikit2 lah

-Sara- said...

selalunya org start beli baju dulu wak..kumpul skit2..pastu leh basuh2 simpan :) pastu toiletris,bby feeding,breastpump..beli slow2 tak terasa sangat duit ngalir cm air..bajet mmg kompom2lah over 1k..ehehe

nak beli online boleh..kat mall terus pon boleh..terpulanglaa..klo online saya cadangkan onebabyworld..brg2 kat situ murah2 n berkualiti :)

nyway, gd luck! :)

CikPuan Ira said...

dear checklist tu pntg .pastu beli ikut keperluan bkn kehendak yew ;)

elly hamzah said...

hehehee..dah start pk ye? oke..selamat berpk birasku:-)
i loike..this time, masa utk ibu to be berpk; sampai pening pale:-)

enjoy!!!

♥ Cmª shIemª ♥ said...

hehe..jgn stress..klu list dah ade senang je tu..
beli toiletries,pampers,towel.baju2,barut ,napkin,booties n mittens..beli jgn byk2..bby dah masuk 2 bulan nnti baru borong skit2 lagi..

eMMe said...

Baz, akak lom beli lagi, ari tu baru survey2 je... Baz dah patot beli skrg dah skit2... ada $$$ boleh je shoping barang baby kan.. cuba buat list, beli barang2 basic dulu kot..

maybe ade mommies kat sini yg ada pengalaman, leh share kan.. kan..

anitadiana said...

beli sikit-sikit tak terasa sangat..beli yg penting-penting dulu...baju tu beli saiz besar tak pa..coz beby cepat membesar..pump beli dulu...macam car seat,stroller tu boleh beli kemudian...nanti-nanti..

GreenJade said...

sis..kakJade beli newborn set dulu..bedding set then baru follow dgn 3 moth n abv punya set..

nak start mmg blur tp bila dah start rasa seronok.

kalu online kat OneBabyWorld byk harga berpatutan. barang2 bulky mcm car seat, stroller boleh beli later after deliver gitu.

basic expenses spend mmg abv RM1k...

Bazilah (^0^) said...

thanks semua :)

 

Template by BloggerCandy.com